Őszinte vélemény a nap híreiről egy hátszél nélküli közéleti blogon

Beszélő majom

Beszélő majom

Mennyire korrupt disznó Ön lélekben?

2014. november 11. - polyvinyl

10 gyakori helyzetről olvashat lentebb. Elítéli mind a tízet? Gratulálunk: Ön talpig becsületes, mehet tüntetni Vida Ildikó ellen!

Ám amennyiben akár csak egy példaként hozott helyzetben is úgy döntene, hogy hülye lenne kihagyni, hogy jogtalan előnyhöz jusson némi készpénz ellenében, úgy fogja be a száját, hiszen Ön se különb se a Deákné vásznánál, se a NAV elnökénél!

Íme a tíz korrupciógyanús helyzet:

1. Éva egy hajszás hét utáni vasárnap hozzáfog az ebédfőzéshez. Rádöbben, hogy előző nap elfelejtett a rakott krumplihoz tejfölt venni. Tudja, hogy férje, Pisti utál vasárnap bármi miatt kimozdulni. Éva kigombolja a blúzán a felső gombot, és cicásan dorombolva, egy pajkos délután ígéretével hozzábújik Pistihez. Ön hogyan szerezné be a tejfölt Éva helyében?

2. Gábor utál porszívózni. Alkut köt fiával, Istivel, hogy ha a gyerek a saját szobája rendberakása után végigporszívózza a szülők hálóját és a nappalit is, ad a gyereknek egy ezrest azzal a feltétellel, hogy anyjának nem szólhat egy szót sem. Ön porszívózna, vagy fizetne Gábor helyében?

3. Zoltán felkapott középiskolába készül, fontos, hogy félévkor jó jegyeket kapjon. Ám Zoltán hadilábon áll a történelemmel. Édesapja megígéri neki, hogy beszél tanárával, és megpróbálja egy kisebb ajándékkal megpuhítani a szigorú tanerő szívét. Ön mit tenne az édesapa helyében?

4. Zitánál csenget a gázóra-leolvasó. A nő éppen túl van pár váratlan kiadáson, így tudja, hogy gondjai lesznek az elszámolás után kiszámlázott összeg kifizetésével. Fél a kikapcsolástól, ezért úgy dönt, megpróbálja rávenni a leolvasót, hogy ne a tényleges óraállást jegyezze fel, hanem egy olyat, amiről ha megkapja a számlát, ki is tud fizetni, az óráról készített képet meg valahogy "rontsa el". Ön mit tenne Zita helyében?

5. Irma néninek fájnak a lábai. Ezért megkéri a postást, hogy ha küldeménye érkezik, ne a postaládába dobja, hanem vigye fel neki a leveleket a hetedik emeletre, hajlandó a fáradozását megfizetni. Ön szerint ez helyes, vagy helytelen?

6. Géza egy nagykeres cég területi képviselője. Egyik nap éppen akkor ér egy ügyfeléhez, amikor a konkurencia ügynöke távozik. Óvatosan kifaggatja a boltost, és amikor meghallja, hogy az éppen azoknak a termékeknek az árára kapott a konkurenciától egy hihetetlenül jó ajánlatot, amikből ő is el akar adni neki, gyors fejszámolás után alámegy az árnak, plusz felajánl egy vonzó értékű ajándékcsomagot a saját jutaléka terhére. Ön mit tenne Géza helyében?

7. Julcsát túlóráztatni akarja a főnöke, mert kolléganője a lánya esküvője miatt egy hét szabadságot vett ki. Julcsát bosszantja, hogy a kolléganő nem hívta meg őt az esküvőre, és nem akar helyette túlórázni. Elrohan a háziorvoshoz, előadja a hattyú halálát, hogy legalább egy hétig ne kelljen munkába mennie. Mivel a háziorvos átlát a szitán, Julcsa megmondja, mennyit érne meg neki egy heti pihenés. Mit gondol Ön erről?

8. Bélának jól megy a vállalkozása. A baj csak az, hogy olyan szektorban dolgozik, ahol mindenről kénytelen számlát adni, tehát nyoma van minden egyes forintnyi bevételének. Úgy véli, nem azért dolgozza ki a belét éjt-nappallá téve, hogy az államé legyen a haszon igen tekintélyes része. Jóska azt mondja, hívja fel Marcit, az majd szerez neki olyan számlákat, amiket elszámolhat költségként. A kamu költségszámla persze nem lesz ingyen, de nem is fogja őt a földhöz vágni - szóval a hülyének is megéri. Ha Ön lenne Béla helyében, felhívná Marcit?

9. Kornél vendéglátós. Hiába rágta az alkalmazottak szájába az okosba alkalmazás előnyeit, az egyik senkiházi mégis feljelentette őt pár helyen, amikor az orvosnál megtudta, hogy nem él a TB-je. Kornélnak szerencsére jó kapcsolatai vannak a hivatalok embereivel, így leszólnak neki, mikorra várhatja az ellenőrzést. Kornél már pakolja is a borítékokba az ügy elsimításához szükséges összegeket. És Ön mit tenne?

10. Laura feltörekvő, fiatal vállalkozónő. Szeretne a weben terjeszkedni a cégével. Talál egy uniós pályázatot, amellyel honlapkészítésre lehet vissza nem térítendő támogatást kérni. Árajánlatot kér néhány pályázatíró cégtől. Egyikük azt mondja, el tudja intézni, hogy Laura biztosan megkapja a pénzt. Az elintézés módja dióhéjban annyi, hogy a szükségesnél nagyobb összegre kell rástartolni. A pénzből Laura megkapja a honlapját, pont olyat, amilyet szeretne, csak egy kicsit kicsit túl lesz árazva a valódi értékéhez képest, a különbözeten pedig megosztozik a nyertes pályázatot "kijáró" pályázatíró, és a túlárazott számlát kiállító webfejlesztő cég. Ön elfogadná a biztos nyeréssel kecsegtető ajánlatot, ha Laura helyében lenne?

Nos, a tíz fentebbi helyzet hősei közül hány embernek a szándékával és a tetteivel értett egyet? Melyikük példáját követné, ha hasonló helyzetbe kerülne?

Volt már rá példa, hogy hasonló helyzeteket Ön is némi készpénzzel oldott meg?

Esetleg éppen Ön az, aki szívesen szokott embertársain segíteni pár ropogós bankó képében kifejezett hála ellenében?

A bejegyzés trackback címe:

https://beszelomajom.blog.hu/api/trackback/id/tr76886775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csőcsere 2014.11.11. 16:20:04

Az a baj, hogy baromira el tudom képzelni, hogy ezek életszagú helyzetek. :-(

1. "Drágám, ha szeretnél rakott krumplit enni, kérlek, menj le tejfölért, köszi. Ha nem mész, az sem gond, akkor sima főtt krumplit eszünk kolbásszal."
2. miért nem szólhat az anyának? Kifizeti, aztán a gyerek takarít, feleségnek meg elmondják. Nem értem, miért kell titkolózni, velem van a gond?
3. "fiam, hatalmas önbizalmat fog adni, ha bejutsz önerőből. Ha nem, az sem baj, klassz gyerek vagy, megállod a helyed. Ha gondolod, szívesen segítek a történelemben."
4. Sürgősen rendberaknám a pénzügyeimet. A gázórás olvassa le a valóságot, Zita meg kezdjen el jobban bánni a pénzzel.
5. Persze, hogy helyes, kér egy plusz szolgáltatást és fizet érte.
6. Sürgősen otthagynám az értékesítői munkakört, és/vagy tovabbképezném magam.
7. Itt sem értem, miért nem lehet őszinte. Kérje meg a főnököt, hogy fizesse ki a túlórát, ha ezt nem akarja a főnök, akkor keressen normalisabb munkahelyet és főnököt. A passzív rezisztanciával csak elmérgesíti a helyzetet.
8. Nem. Aki nem képes jogszerűen nyereségesnek lenni úgy, hogy neki is megérje, az ne vallalkozzon, vagy fogjon másba.
9. Azonnal bezárnám a kócerájt, ha nem tudom legálisan nyereségesen működtetni.
10. Nem. Ha nem tudja saját erőből kigazdálkodni, akkor mi a túrónak vállalkozik?

csőcsere 2014.11.11. 16:21:28

Az elsőhöz még azt is hozzátenném, hogy hoppá, tegnap elfelejtettünk tejfölt venni a rakottkrumplihoz, kérlek, menj le érte.

zoldborso 2014.11.11. 17:05:02

Nem értem? Mi köze van az első két esetnek közpénzekhez illetve közérdekhez? Például annak, hogy lefekszem-e az élettársammal egy pohár tejföl reményében? -- Azt még értem, hogy ha lefizetem a postást, azért, hogy feljöjjön hozzám, akkor emiatt mások később kapják meg a küldeményüket -- OK, ez jó példa, de az első kettő semmiképpen nem az. Ha pl. Gábor rá tudja venni a fiacskáját, hogy diszkréten kiporszívózzon, hát lelke rajta; feltéve, hogy a saját ezresével fizeti meg Istit, és nem az asszony tartja el a családot.

Gizella Bottyán 2014.11.11. 17:06:51

Az ötös pont rendben. Szóval egy esetben igent mondtam, de nem vagyok korrupt.

Krétagarbó 2014.11.11. 17:15:43

Értem, hogy mit szeretnél ezzel a poszttal mondani, még igazad is van abban, hogy a hétköznapjainkat átszövik az okosba megoldom szituációk, és ez rossz.
Azonban ezeket az eseteket összefüggésbe hozni a magyar belpolitikában történtekkel szerintem tévedés. Nem mindegy a korrupció mértéke, és mint az eddig is kiderült, 1000 milliárd ft körül lehet az az adó, amit elfelejtenek bizonyos cégek befizetni, és amelynek egy részét a vádak szerint a NAV egyes emberei elfelejtenek rendesen kinyomozni, vagy akár segítenek ezeket az ügyleteket elfedni. Én nem nagyon értek a számokhoz, de azt tudom, hogy az Istinek adott 1000.-Ft és az 1000 milliárd Ft között nagyon sok a különbség.
Amit én - mint egy kis porszem ebben a társadalomnak nevezett gépezetben - tenni tudok a NAV-val, az áfacsalásokkal és a korrupcióval kapcsolatos ügyekben annyi, hogy megválogatom, hogy mit veszek meg. Nem ugrok rá az éppen marhára leakciózott cukorra, vagy éppen nem a feltűnően olcsó, lengyel vagy szlovák feliratokkal ellátott olajat veszem meg. (Szerencsére én megtehetem, hogy párszáz forintokat ne számolgassak, más kérdés, hogy mi van azzal, aki nem.)
De abban maximálisan igazad van, hogy addig, amíg a szemléletünkben bizonyos alapdolgok nem változnak meg, addig "nagyban" sem változik semmi.

Viktor Mutyin (törölt) 2014.11.11. 17:18:14

Egy büdös troll blogot írt. Hát ezért nem olvastam el.

Viktor Mutyin (törölt) 2014.11.11. 17:21:11

A címhez azért még hozzáfűzném, hogy a jó édes anyád korrupt meg a pártod.

Ianas 2014.11.11. 18:03:58

Az 5-ösnek semmi köze a témához. A többiben is van némi demagógia, különösen az elsőben.

Ad Dio 2014.11.11. 19:07:38

Én nem moralizálnék ezen. A korrupció hozzá tartozik a demokrácia normális működéséhez. Azonban a játékszabályok szerint aki lebukik vele, az vesztett. Evvan, ez ilyen játék.

Ha V.I. (NAV) sáros és ez rá is bizonyosodik, akkor így járt: mennie kell.

Várom a bizonyítékokat.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.11. 19:51:34

@Viktor Mutyin:

Ügy érted, hogy ha ti lennétek kormányon, akkor a büdös trollok nem posztolhatnának és nem is kommentezhetnének?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.11. 19:54:08

@Ianas:

Amennyiben Irma néni a Postánál, írásban rendelte meg a szolgáltatást és kapott róla számlát is, akkor valóban nem.

Szelid sunmalac 2014.11.11. 20:27:10

Gyonyoru szerecsenmosdatas, tipikus fideszes hozzaallassal. Azaz: Mer' a Psitike is! Meg kulonben is masok is ezt csinaljak! Akkor en is!
Ezert vagy te posztolo gerinctelen kis fereg, mert azt hiszed, az ujjal mutogatassal, meg "mer a masik is" felkialtassal tisztara mosod a ganej korrupt tolvajokat. Hat elarulok valamit, nem! Attol, hogy mas is olt mar embert, meg nem lesz artatlan a sorozatgyilkos. Ennyi bazmeg.
Egyebkent a peldaidon is latszik, hogy oszintetlen ember vagy, meg a sajat csaladodban is. Valoszinuleg ebben nottel fel. Nekem pl. soha a budes eletben nem jutott volna eszembe, hogy lefizessem a gyereket, vagy ne tegyem meg szinplan a csaladert, hogy elmegyek boltba ha egyszeruen megker a felesegem. Altalaban nem kell megkernie semmire. Hamis szamlat sem allitottam ki soha, a postas a munkajat vegzi, nem nehezitem meg a dolgat. Albeteg nem leszek.
Ahhh....egy fereg vagy.

Rwindx 2014.11.11. 20:42:19

1, 2, 5 nem korrupció.
6 életszerűtlen, elég a jobb ajánlat és nem kell ajándékkal szarozni, onnantól pedig sima üzleti verseny, ahol a vásárló versenyezteti az ajánlattevőket.
8. áfacsalás
10. is életszerűtlen ebben a formában. A pályázatíró eleve pénzért dolgozik, nem Laura két szép szeméért.

Ianas 2014.11.11. 21:01:24

@polyvinyl: Ez egy meglehetősen ostoba és cinikus válasz. Minthogy nincs a postán ilyen szolgáltatás. Tudtommal. Vagyis, inkább dögöljön meg Irma néni, csak legyenek betartva a szabályok.

Az, hogy számodra (és a blog írója számára) a világ problémái egyszerű eldöntendő kérdésekre redukálhatóak, az sokat elárul a lelki világodról.

Bocs, ha kicsit személyesnek érzed, de kezd elfogyni a türelmem az országban tapasztalható szerecsenmosdató, cinikus, önigazoló ostobaság láttán.

randomuser1 2014.11.11. 21:04:10

ha átérzem, vidaildi stramm csajszi, visszakapom a befizetett eszjéámat okosba?

MAC-Ka 2014.11.11. 21:42:11

Hááát... ha iróniának szántad (volna), hogyan képesek egyesek a vállalhatatlant is védeni, akkor jók a példák... pontosan így. :) Ha nem itt élnék jót röhögnék rajta, így inkább siralmas. :(
Ha adsz egy százast a kapusnak aki kinyitja a kaput neked, akkor már szavad se lehet a milliós/milliárdos csalások ellen. Csak te lúzer vagy azok meg "tudnak élni".
Az a szomorú, hogy lehet, hogy ezt el is hiszed. :( Bár azt hiszem inkább csak egy feladat neked.

marczy 2014.11.11. 21:53:02

1. Megbeszélném a dolgot: 1. más krumplis étel, amihez nem kell tejföl stb. 2. Akkor valami mást kell csinálnod helyette, fiam. 3, Felajánlani a segítséget történelemből, az amúgy is a seggelésről szól, de ha a gyerek önerőből próbál meg bejutni, annál nagyobb dolog. 4. Épeszű ember a neten jelenti le az állást, az adott helyzetben inkább nyelnék egyet, ha már mindenképpen be kell engednem az ürgét. 5, Nem igazán életszerű, mert a hetedik emeletre van lift. Ha Irma néni mozgásképtelen, és úgy kap levelet, akkor meg lehet kérni a postást pénz nélkül is, hogy ha teheti, vigye fel a levelet. Normális országban van gondnok, házmester, aki ilyen esetekben intézkedik, és effektíve felviszi a levelet. 6. Elég a jobb ajánlat, nem kell arról dumálni, hogy jaj, előtte láttam a konkurenciát... 7. Rossz vezetési kultúra, nem biztos, hogy ilyen cégnél jó dolgozni, mert épeszű ember leegyezteti a beosztottaival, ki mikor akar szabira menni, és ezt mindenkinek célszerű tudni, így a főnök megoldja a helyettesítéseket Magyarán: lehet, hogy jobb állás után néznék.... 8. Jól menő vállalkozásról van szó, megnézném, merre lehetne terjeszkedni (külföldön), hogy nagyobb legyen a profitom. 9. Nincs értelme a válasnak, a feketefoglalkoztatást annyira szigorúan bünteti a NAV, hogy nem kerülnék Kornél helyébe... Ha már benne vagy a kakiban, nyilván mindegy, mit csinálsz, vagy megvágnak egy izmosabb összegre, vagy még börtönbe is mész... Tessék választani. 10. A pályázatíró eleve pénzt akar látni maga is, nem ingyen csinálja azt, amit. Ha jó a referenciája a cégnek, érdemes lehet a drágábbat választani, de alaposan utána kell nézni a feketelistákon, hogy volt-e ügye.

gizmo266 2014.11.11. 21:56:42

10/10. de ezek nagy része nem is korrupció

gizmo266 2014.11.11. 22:02:12

Illetve bárcsak 10/10 lenne, de nem nagyok elég merész, bátor és életervaló

Beer Monster 2014.11.11. 22:14:21

Ezt valami bolond írta?

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.11.11. 22:59:53

ad dio hozzászólásával (részben) de egyetértek: "Én nem moralizálnék ezen. A korrupció hozzá tartozik a demokrácia normális működéséhez."
sajnos nem sajnos, így van. sőt tovább megyek, MINDEN RENDSZERhez hozzátartozik, mert nem is igazán rendszer- annál inkább emberfüggő, márpedig az ember alapból ilyen, többet és még többet akar, lehetőleg minél kevesebb erőfeszítéssel, ez mindig is így volt, ez minden társadalomban így van.
...és persze tisztelet a kivételnek, és akinek nem inge, ne mossa.

Koszper Gábor 2014.11.11. 23:08:29

Ebből azt vonom le, hogy azért van korrupció, mert az emberek azért is fizetnek, amit amúgy is megtennének nekik kérésre.

Tiborpapa 2014.11.11. 23:29:05

A Fidesz nem korrupt, Nincs szüksége rá. Egyszerűen elveszi, ami kell neki és kész.

a rettegett drótos 2014.11.11. 23:30:58

Kicsit tévedésben teccik leledzeni: nekem nem az a bajom hogy a Vida esetleg egy korrupt kis geci (mint én, hiszen nem különbözünk, és én a teszted szerint az vagyok, te mondtad), tőlem lehet olyan korrupt, amilyen csak akar. Nekem az a bajom, hogy ő a NAV elnöke. Ez ellen tiltakozhatok? Lécciléccííí...

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.11.11. 23:36:35

7. Ha Julcsa nem érzi, hogy egy csónakban eveznek mindannyian, és együtt szedik a hínárt, akkor Julcsának nincs helye a csapatban, mert könnyen alakulhat úgy, hogy a többiek eveznek Julcsa helyett, amikor éppen ő esik ki a melóból más elfoglaltság miatt. Ez nem csak a főnök felelőssége, hanem Julcsáé is, hogy akar-e kibaszni a többi dolgozóval, akik helyette IS dolgoznak. Okés, Julcsa kiíratja magát, hogy ne dolgozzon más helyett, de akkor ne is várja el, hogy megtartják, ha ez részéről nem működik. Persze, összekeni borítékkal az orvost, de ez ér-e annyit, hogy utána mehessen új állást keresni?

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.11.11. 23:38:46

@Tiborpapa: :)))))))))))))) ezt pólóra kéne nyomtatni :))))))))))
(nem nevettem, esküszöm, nem nevettem!)

Gyűrött Papír 2014.11.11. 23:43:15

A 10. pontot felismertem! Ez Magyarország! Mit nyertem?
Ezekből a legneccesebb Írma néni a postással. Az, hogy a postás hajlandó a levélszekrényen kívüli kézbesítésre, munkaidőben, extra juttatásért, na ez mindennek az alja.

Macskond 2014.11.11. 23:48:47

1,2,5 nem is korrupció, Megbízási jogviszony. :-)
3.eset. Inkább a korrepetálást fizesse meg. 1 alkallommal próbálkozott nálam okosban egy szülő. A gyerek annyira hülye volt a pótvizsgán hogy csak megbuktatni lehetett. Üzlet nem jött létre.
7. álnok dög. Kirúgnám, mire visszajönne a kamu betegállományból. ..aki kurvának áll.....ugye.
8. Ilyenben dolgozom én is, 100% transzparencia.. ÉS még csak számlát sem tudok elszámolni. (EVA. ezzel én kb elégedett is vagyok)
9. NA ez a példák között a leginkább tré. Falhoz állítani, kivégezni. Nagyon allergiás vagyok az ilyen kizsákmányoló tipusú "vállakozókra". Nem is gondolom tovább a dolgot mert csak felhúzom magam.
Ebbe a cipőbe is voltam, pedig fene sem gondolta volna, véletéenül derült ki hogy nincs rendben a TB... ott azt választották hogy gyorsan utólag kifizettek mindent visszamenőleg is, pótdijakkal. HA nem ezt választják feljelentettem volna őket.
10. Meg sem lepődőm. Ez a pályázós-pályázat írós dolog mintha direkt erre a dologra lenne kitalálva.
Volt ez a hőszigetelős pályázat: kiszámoltuk, hogy annyi plusz dolgot kell hozzá megcsinálni, és annyira hosszú az átfutása, hogy a kivitelezés 2-3 hónapot is csúszott volna miatta (mert pl feltétel hogy nem szabad ám elkezdeni sem!) hogy a ~30%-os támogatából max 5% maradt volna, ennyit meg nem ért az ideg és a csúszás.
Megcsináltuk támogatás nélkül.

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2014.11.11. 23:50:30

Sosem fogom többet megpróbálni hízelgéssel rávenni valamire egyetlen nőmet sem, mert ezáltal korrupt aljanéppé válok.
Köszönöm Magyarország, az elmebetegek jobban teljesítenek. Ideje egy kisbolygó becsapódásának,.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.11.12. 00:06:25

papok / vallásuk kimaradtak.
11. bűnbocsánat bármiért, vaskos borítékért cserébe.

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): ha hízelegsz, nem vagy alfa. addig pedig a kisbolygók is elkerülnek, de lehet hogy csak a bélyeget lemutyizták róla.

Lángharcos 2014.11.12. 00:07:35

1.) Éva nem szeg törvényt azzal, hogy próbálja jobb kedvre hangolni a férjét a rossz feladat előtt.
Ebben hol a korrupció? Nem szeg törvényt.

2. Gábor jutalmazással próbálja háziasságra nevelni fiacskáját. Helyes, a gyerek tanulja meg, hogy a dolgoknak ára van és megéri dolgozni.
Ez nem korrupciós történet.

3. Elítélem a felvetést. Zoltán édesapja üljön le Zoltánnak tanulni. Tanítsa meg a fiát tanulni, mutasson neki trükköket, amivel segít megjegyezni a dátumokat (akár asszociációs akár versikélős módszerekkel)
Remélem lebukik, ha megpróbálja.

4. Elítélem a helyzetet. Zita kérjen kölcsön barátoktól, ha még nem élte fel a bizalmukat, de ne csaljon a számláival. Remélem lebukik vele.

5. Irma néni igénye jogos, és mégha a postás extra bevételi adózásilag kétséges is, én ezt tolerálható dolognak tartom. Irma néni nem köztisztviselő, akinek kiemelten makulátlan életvitelt kell folytatnia. És ellentétben a pincérekkel, akik borravaló nélkül is ki kell hozzák az ételt, a postásnak a feladata csak a levélszekrényig szól, Irma néni egy extrát kért, és fizet is érte. A posta hiányossága, hogy nincs ilyen szolgáltatás alapból. Bezzeg szerencsejáték, meg kaparós sorsjegy az van.

6. Géza alkudozása üzlet és marketing. Nem fizetünk elő internet és tv előfizetést, amire az első két hónapban erősen csökkentett havidíjat fizetünk? Nem veszünk csokit, amiben nyereményjáték van? Ha csak az árak aláígérete lett volna, azt mondanám, tiszta sor, az ajándékcsomag egy picit sáros ebben a történetben.

7. Julcsa kérjen túlórapénzt/lecsúsztatható munkaidőt. Ha egyezik bele a főnök,, még mindig megfontolhatja, hogy kilép. De a betegséggel sunnyogást ne csináljuk már. A legszemetebb dolog, mert amikor _tényleg_ beteg valaki,, az ilyenek miatt nem hiszik el a felettesei. Remélem lebukik.

8. Bár valamennyi empátiát érzek Bélával a sok-sok adó és járulék kifizetése közepette, a válaszom rám hogy nem értek vele egyet. Remélem lebukik.

9. Kornél az a fajta, aki ellen szívesen fröcsögnék egy sort, és remélem ezzel mindent elmondtam. Remélem lebukik.

10. Laura próbálkozzon csak szépen szabályosan, és ne próbálkozzon ilyen árnyékos dolgokkal.. Ja igen, és remélem lebukik.

A 10-ből 6 történet egyértelműen törvényszegés, és számomra a kimenetele nem kérdés. 2-nél viszont vitatom a felvetés jogosságát, még jó, hogy a feleségnek nem kell számlát kiállítania, hogyha a férjével szeretkezik. Az apa meg hadd motiválja már a gyermekének fáradozásait valamivel.
Szóval az értelmezésem szerint nem 10-ről beszélünk, csak 8-ról, és abból 2-t elengednék, a maradék 6-ra viszont súlyos köveket. Még több követ. Laposat, kereket, kicsit, nagyot.

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2014.11.12. 00:10:53

@aggyistenbrittudós: Jó, akkor soha nem fogok rávenni nőt a fergetes szex ígéretével arra, hogy....bármire. Eredmény: becsületes ostoba maradtam, e blog szerint.

versus

Inkább korrupt disznó vagyok, és büszke vagyok rá.
Második esetben továbbpostázom a kisbolygót.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.11.12. 00:19:15

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): csak akkor vagy becsületes ostoba, ha az ígéreteddel ráveszed, megadod, de te nem kapod vissza, úgy kölcsönösen.

Krétagarbó 2014.11.12. 00:19:17

@aggyistenbrittudós: a vatikáni bank nem ilyen kispályás, mint Julcsi vagy Isti. Talán azért maradt ki a felsorolásból:)
@savanyú a narancs ( Villanyfényes): de jó, akkor élsz még.

recommented 2014.11.12. 00:20:01

Értem. Tehát ha mindenki korrupt (messze nem mindenki az!), akkor a NAV-elnök is joggal lehet az.
Borzasztó ez a logika, ez a folyamatos relativizálás. Nem, bizonyos dolgokat nem lehet megcsinálni büntetlenül. Pont azért élünk olyan országban, amilyenben, mert semminek nincs következménye, mert senki nem vállalja a felelősséget semmiért, mert büntetlenül meg lehet csinálni bármit (mármint egy bizonyos szint fölött).

És pontosan ugyanezt mondanám, ha az MDF, az MSZP vagy bármelyik párt kormánya alatt ez történne. Most éppen a FIDESZ kormányoz, és éppen ők csinálják szarul, tehát őket kritizálom.
És nem, attól, hogy Józsi lop a boltban, attól még Viktornak, Gyurinak, Ildikónak, Lajosnak, Lőrincnek, Ferinek nem szabad lopnia az országtól. Legfőképpen azért nem, mert ha Józsit elkapják, akkor megbüntetik. De Viktort, Gyurit, Ildikót, Lajost, Lőrincet, Ferit és a többi elvtársat nem büntetik meg,

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2014.11.12. 00:25:57

@aggyistenbrittudós: Mindegy. pvc már ítéletet hozott.

Én is: éljen a korrupció!

@Krétagarbó: Sose halok meg, és most távozom a fogyasztás templomába.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.11.12. 00:41:50

@Krétagarbó: van még azon kívül is vallás, de nem forszírozom :)

livengood 2014.11.12. 01:32:33

Azért óriási különbség az, ha valaki nem jókedvében, sőt rossz szájízzel, de kénytelen időnként "némi készpénzért" emberi élethez jutni, mintha "hülye lennék kihagyni" felkiáltással vidáman csal, lop, hazudik. A posztból pont ez a különbségtétel nem látszik. Ennek következtében a hétköznapokat túlélni és a korrupt rendszerünkhöz épp ezért igazodni kénytelen, ugyanakkor tisztességes rendszerre vágyókat alázza ez a poszt, Egy szintre hozva őket azokkal a korrupt vezetőkkel akik gátlástalanul saját hasznukra fenntartják és használják ezt a rendszert.

A poszt írója ilyen formán az aljas emberek továbbműködését segíti, ugyanis tisztességre vágyók tömegeit bizonytalanítja el, próbálja távol tartani attól, hogy felemeljék szavukat a korrupció ellen. Azokon kéri számon a tisztességet akik ki vannak szolgáltatva a tisztességtelenségnek. Olyan ez mint amikor a szexuális erőszak áldozatait vádolják azzal, hogy ők az okozói a rajtuk esett erőszakért. Ez vagy szándékos, vagy tudatlanság. Nekem az az érzésem, hogy a poszt írójának fel kéne végre nőnie, és meg kellene ismernie azoknak az embereknek a sorsát akikkel e hazában együtt él.

igazi Ténytár 2014.11.12. 04:34:54

@ "A poszt írója ilyen formán az aljas emberek továbbműködését segíti, "

Ponmtosan, fizett nick latszik a cikkeirbol.

Ha most nem Bill Cosby-t került volna a hírekbe hanem Orbán Viktor akkor beszélő majom most a nemierőszakról írta volna ezt a cikket, mondván "álmodozott-e valaha arról hogy Angelina Jolie-t? " Ha igen "úgy fogja be a száját, hiszen Ön se különb se a Deákné vásznánál, se a " Bill Cosbynal!

Hogy ez mennyire így van azt láttuk az ÉS kontra ifjú Lovas István ügynél is hogy milyen jól kimagyarázták, hogy de az más, az tulajdonképpen nem volt az....

____
ÉS 2001. 19. szám KENEDI JÁNOS:
A szavahihetőség és Lovas István I.
A szavahihetőség és Lovas István II.
___

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.11.12. 06:36:11

@polyvinyl:

Az MSZP csicskák már most is cenzúráznak javában..

Cenzúráz a Vincent, a Ténytár, Hacsaknem, Cshszlovák kém, ...

Szóval legalább a fele a ballib seggnyalóknak.

BigPi 2014.11.12. 07:00:14

Szerintem jól szerepeltem. Négy helyzetben nemet mondtam volna.

degeco 2014.11.12. 07:32:22

Gyűlöletlevél: a 3-nál abbahagytam. Idióták!

Vida monnyon le! Amúgy meg miafacnak jönne Amerikába? Mekibe sem vennék fel

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.12. 08:26:00

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

A másik felénél meg egyáltalán nem is lehet hozzászólni. ... Bár nekem mindegy, mert a keményvonalas DEMOKRATIKUS balos blogokról mindenhonnan ki vagyok tiltva :)

A Majomblogon soha nem lesz cenzúra, ide nyugodtan jöhetnek fröcsögni a balos hisztikommentezők :)

2014.11.12. 08:51:33

Kedves beszélő majom! Jól látszik, ki tanított beszélni. Sajnos.
Szóval, volna mégegy pont: ha megbíznak, írj egy Vida védő böffenetet, korrupt vagy-e?

A válasz: nem.

tudod, te segg, Vida sem korrumpált, hanem zsarolt. Állítólag. Hogy ez igaz-e, vagy Vida ártatlan, azt egyetlen szervezet lenne képes kivizsgálni. A magyar hatóság.
Hajlandó-e megvédeni Vida Ildikót a fideszrendszer? Vajon az ügyészség indít-e vizsgálatot, aminek végén felmenti őt?
Ha nem, miért nem? Ha a vád hamis, akkor épp így lehetne ezt bebizonyítani.
Avagy szeretett pártod tudja, hogy fölösleges, senki nem hinné el?
Avagy tudja, hogy a vád igaz, nem kell vizsgálni?
Szóval, maki, attól tartok, még ember szabású sem vagy.

Croma Soma 2014.11.12. 08:54:15

Ez nem bal vagy jobb kérdés. A korrupció jellegű ténykedéseket teljesen kiiktatni valóban nem lehet egy társadalomból, illuzórikus lenne.
Az amikor a korrupció jellegű tevékenységeket szervezetten az állam működésének alapjává teszik az egy másik szint.

Észre venni egy jó nőt és "véletlenül" megérinteni egy buszon nagyon undorító dolog, de mégis más mint ugyanezt a nőt öten elkapni és kegyetlenül megerőszakolni, majd befenyegetni, hogy nehogy meg merjen szólalni, mert kezetekben az élete, és ha ugrál akkor esetleg a gyerekének baja esik, sőt Te vagy a rendőrkapitány akinek nyomoznia kellene az ügyében...

Teccik érteni?

2014.11.12. 08:54:32

@polyvinyl: Bár nekem mindegy, mert a keményvonalas DEMOKRATIKUS balos blogokról mindenhonnan ki vagyok tiltva :)"

És te büszke vagy rá. Mire is? Hogy vitára alkalmatlan vagy? Mondjuk egy cerkóftól szép.

Nbl 2014.11.12. 09:02:11

Mekkora baromság ... mondjuk az első példában az Éva lefejhetné a tejfölt Pistiből is, így mindenki örül, win-win.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 09:20:03

1-es és 2-es esetében nem értem hol a korrupció. El el lehet ítélni a szereplőket, de köze nincs a korrupcióhoz, analógiaként is rossz mind a kettő. Az 1-es az olyan mint mikor a politikusok mindent megígérnek választás előtt, ha rá szavaznak, a 2-es meg olyan, mint mikor a politikus megcsináltatja azon részét a munkájának, amihez nem ért, vagy amihez lusta, szürke eminenciásokkal.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 09:27:11

@Krétagarbó:
Pedig pont nem a mérték a lényeg, hanem az elv és az arányok. Akik megoldják okosban, és ezzel csalnak vagy pénzzel jutnak jogtalan előnyhöz, azok többnyire nem abban különböznek a fejesektől, hogy lehetőségeikhez képest kevesebbet lopnak, hanem abban, hogy a lehetőségeik szűkebbek.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 09:31:25

@Szelid sunmalac:
Ez szerintem nem pártpolitikai kérdés alapvetően. De ha már Fidesz, akkor azért azt is nézd meg, hogy ugyan szövegelésben mindenki elítéli a korrupciót. a Fideszt a teljesen nyílt, törvényesített korrupció mellett is megválasztották, sőt még csak népszerűséget sem veszített pl. a trafikmutyi miatt. Ebben azért komoly szerepe lehet annak, hogy a "kisember" is korrupt. És nem a Fidesz volt előbb, a Fidesz éppen olyan erkölcsileg, mint a választói (ez igaz a többi pártra is).

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 09:34:42

Egyébként sokan írták, hogy 5 nem korrupció. Pedig dehogynem. Ugyanis a postásnak munkaidőben fizet a néni egy extra, munkakörébe nem tartozó szolgáltatásért. Szerintem pont az 5-ös a legzseniálisabb példa, mivel olyan ruhába sikerült ezzel öltöztetni a korrupciót, hogy első ránézésre az emberek többségének ez egy pozitív cselekedetnek tűnik.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 09:37:06

@Ianas:
Az, hogy nincs ilyen szolgáltatás, az azt jelenti, hogy nem jó a rendszer, és ez generálja a korrupciót. Ettől még korrupció, még akkor is ha egyébként nem túlzottan elítélendő.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 09:42:54

Mondok mást, ami az 5-öshez hasonló:
Fizetsz a távolsági buszt vezető buszsofőrnek egy ezrest, hogy vigye el a csomagodat, a végállomáson majd jön érte a Pisti. Ez egyértelműen korrupció, mivel ez nem tartozik a buszsofőr munkakörébe, ráadásul feketén kapja érte a pénzt. Ugyanakkor valahol érthető, mert nincs legális alternatívája ha sürgősen, mondjuk fél napon belül oda kell érnie a csomagnak Bükfürdőről Szegedre, mert reggel véletlenül elvittem a Józsi kulcsát, és nem tud hazamenni de anno volt olyan évfolyamtársam, aki így kapta a kajáját 150 km-ről az anyjától, ha postán vagy futárnál adja fel, megnőtt volna a megromlás esélye.

Ianas 2014.11.12. 09:59:59

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Nem. Ez annak a tipikus esete, amikor bízva az absztrakciós képességében az ember mindenre megpróbálja ráhúzni ugyanazt a sémát.

Szelid sunmalac 2014.11.12. 10:01:58

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Az eszedbes sem jutott, hogy egy irritalo kis kocsog vagy, aki egy ertelmes mondatot nem kepes magatol osszerakni, akinek Gyurcsanyra all fel a farka igy 7 ev utan is, akit mindenki megvet, ruhell es akire senki nem kivancsi?

Szelid sunmalac 2014.11.12. 10:05:37

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Persze, hogy nem partfuggo a korrupcio! Mit gondolsz, miert valtottak le az mszp-t? Mert az emberek tobbsegenek kurvara elege van mindenfele korrupciobol! Viszont ez az allando masramutogatas eddig nem volt jellemzo masra, csak rajuk. Ez meg irritalobba teszi az egeszet. Hogy mutogatnak, hogy o is lopott, tehat mi is lophatunk, mikor pont azert kaptak 2/3-ot, hogy TEGYENEK ELLENE. Erre pont az ellenkezoje tortenik es meg ilyen faszsagokkal is probaljak hulyiteni a valasztokat. Nezd meg ezt a posztot, de akar a sajat kommented! Kvazi a polgarok a hibasak es a felelosek azert, hogy a politkusok korruptak es lopnak.

2014.11.12. 10:28:38

@polyvinyl: Bocsi, de az a three wise monkey, amire te gondolsz.
Vajon te melyik lehetsz? Aki nem hall? aki nem lát? Ja, aki nem beszél!

oszt jónapot 2014.11.12. 10:56:53

Durva, hogy ti fideszesek el se tudjátok képzelni az életet sunnyogás nélkül. A példáid egyértelműen tükrözik a hazug lelkivilágodat.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 11:05:26

@Ianas:
A postásos és az általam említett buszsofőrös példa nem analógia, hanem konkrétan korrupció. Ugyanúgy, ahogy a hálapénz is az.

@Szelid sunmalac:
Hülyeség, nagyon sokadik oka volt az MSZP leváltásának a korrupció. Előtte állnak a megszorítások, a megújulásra képtelenség, a fiatalok körében mindig is alacsony támogatottságuk, a balfasz kommunikáció szemben a Fidesz profi kommunikációs gépezetével. Ha nem kell megszorítaniuk, vagy úgy el tudják a megszorítást adni, hogy ahogy a Fidesz képes rá, akkor harmadszor is újraválasztották volna őket, úgy is, hogy korruptak. Így viszont átment a proli szavazóréteg a Fideszhez, és nem azért, mert a Fidesz kevésbé korrupt lenne, sőt...

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 11:07:45

@Szelid sunmalac:
Ja, még egy dolgot kihagytam. A Fidesz azt mondja, amit az emberek hallani akarnak, és ezt sokkal jobban teszi, mint a baloldal. Lásd multiellenesség, bankellenesség, piacellenesség, extraprofit, kádári nosztalgia. Ez sokkal lényegesebb, mint az, hogy korrupt-e a párt, sőt van az a fajta korrupció, ami imponál a szavazóknak.

Szelid sunmalac 2014.11.12. 11:19:40

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Lenyegeben ugyanazt mondtad, amit Orban. Nem az szamit mit csinal, hanem mit mond. Ehhez csak gratulalni lehet. Csakhogy egyre tobb "prolinak" esik le, hogy kurvara mast csinal amit mond. Tudod hogy hivjak ezt? Hazugsagnak. Ilyen nemes egyszeruseggel. Marpedig tetszik vagy sem, az mszp bizony az oszodi beszedbe bukott bele.

Croma Soma 2014.11.12. 11:34:47

A korábbi éra jellemzője az volt, hogy loptak, hazudtak, és hülyének nézték a választókat. A tőkének rendeltek alá mindent, különösen ha az idegen volt. A saját pecsenyéjüket ennek tüzén sütögették.
A mostani érában lopnak, hazudnak, hülyének nézik a választót. Ezeknek viszont már csak tisztán a saját pecsenye sütögetése fontos nincs már egyéb. Viszont van elterelésnek néhány szimbólikusnak szánt cirkusz, mint pl. foci...
Az ország polgárait élni egyik sem hagyja, nem bízik bennük, hogy tudnák a saját életüket rendezve az országot is fejleszteni.

Croma Soma 2014.11.12. 11:51:19

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: pontosan Te is hülyének nézed a választókat. :)

A szocik abba buktak bele az MDFfel és a Szadesszal együtt, hogy az emberek fölébredtek abból az illúzióból, hogy Európa majd önzetlenül segít nekünk fölemelkedni, csak eminensen ki kell szolgálni az érdekeit, jó diákként kell megfelelni.
A Fidesz akkor fog bukni a Jobbikkal együtt, amikor az emberek rájönnek, hogy semmilyen ügyeskedéssel, hintapolitikával sem lehet fölemelkedni...

Fölemelkedni csak keményen elvégzett saját munkával lehet, de ennek föltétele egy hatékony a polgárok érdekeit néző, alacsony korrupcióval működő állam, és egy olyan politikai erő, amelyik ezt képes megteremteni. Nem tudom, hogy most ez szerveződik-e!

andaluzkutya 2014.11.12. 11:59:28

Lehet, hogy túl régen élek Mo.-tól távol, de szinte nem is értem a felvetéseket... Az én javaslataim ilyen helyzetben:
1. Éva azt mondja Pistinek, hogy figyelj, ha rakott krumplit akarsz, el kellene menned a közértbe, mivel tegnap elfelejtettem venni, bocsi. De csinálhatok mást is. Na? Mi legyen? Mégis milyen nő az, aki eladja magát egy tejfölért? Mégis milyen pasi az, aki egy dorombolásért rohan a boltba a párjának tejfölért, de egyébként egy sima megkérésre nem tenné meg? Mégis milyen kapcsolat az, ahol a felek képtelenek egymással őszintén kommunkálni és az intimitást, szexualitást nem az intimitás/szexualitás megélésére használják, hanem egy rohadt pohár tejföl megszerzésére???
2. Ha a gyerektől olyat kérek, ami több annál, mint ami a korábban megbeszélt feladata, akkor adhatok neki valamiféle jutalmat, akár pénzt is. Gondolod, hogy ezt Istinek be kellene jelentenie az adóhatóságnál? De amúgy Gábor elmondhatná otthon, hogy én utálok porszívózni, csinálok valami mást cserébe, beszéljük meg együtt: anya, apa és Isti. És akkor nincs ilyen helyzet. Megintcsak egy tragikus kommunikációjú családból hozol egy példát.
3. Zoltán készüljön olyan középiskolába, amilyenbe a képességei alapján bekerülhet. Mi a bánatért fizessem le a tanárt, ha utána éveken keresztül szív a középiskolában, mert a történelemmel hadilábon áll? Inkább azt mondom neki, hogy "Kisfiam, Zoli. Essünk neki a történelemnek, meglátjuk, hogy meg tudod-e annyira tanulni, hogy bekerülj abba a középiskolába. Ha nem, akkor legfeljebb mész egy másikba, attól még te az én fiam maradsz, és tudom, hogy van kb. 48 egyéb dolog amiben jó vagy, és a történelem pont nincs köztük. Én se vagyok tökéletes." Valami ilyesemi. De tanárt megkenni? Meg úgy egyébként bárkit? Én még a rendőrt se kentem meg, amikor felajánlotta :D
4. Ha jól tudom, ilyen esetben kapcsolatba lehet lépni a céggel és halasztást kérni. A szolgáltatónak sem az az elsőrangú célja, hogy kikapcsolja a gázt, amire ugranak, az a sunnyogás, amikor nem tudják, hogy miért nem fizetsz. Nekem még Mo-n jött egy hatalmas éves elszámolás az áramszolgáltatótól, bementem hozzájuk, elmondtam, hogy ez most felejtő, hogy én így egy összegben befizessem, mit lehet tenni? Azt mondták, hogy három részletben jó lesz-e? Mondtam jó, köszönöm. Nem is értem, hogy ezekben a példákban miért mindig a kiskapus megoldások jönnek elő, amikor simán lehet az egészet csinálni egyenesen, nyiltan, törvényesen.
5. Irma néni fényevő? Vagy hogyan szerzi be a szükséges élelmiszert? Az feljön magától? Vagy lemegy érte? Vagy valaki felhozza neki? Ha lemegy érte heti kétszer, nem elég akkor felhozni a postát? Mégis milyen sürgős levele jöhet valakinek, aki amúgy se tud kimenni a házból? Ha meg sürgős: egyedül lakik a hetediken? Senki sem látogatja? Nem tudja megkérni a szomszéd lakót/lakókat, hogy hozzák már föl neki amikor úgyis feljönnek ugyanarra az emeletre és cserébe süt nekik havonta egyszer sütit, vagy akármi? És ne mond, hogy a süt sütit, az korrupció, létezik a szívesség fogalma is, ami ilyen szinten abszolut elfogadható és a normális társadalmak része. Az, hogy politikus pajtásunknak elkenünk x milliárd közpénzt, nem tartozik az elfogadható szívesség kategóriájába.
6. Ha Géza cégének van arra tőkéje, hogy az általa forgalmazott terméket átmenetileg áron alul értékesítse, az nem korrupció, hanem befektetés. Ha Géza annyira gyenge értékesítői képességekkel rendelkezik, hogy e mellé, még a saját vagyonából is befektet, hogy az üzlet létre jöjjön, az megintcsak hülyeség. Másrészt kétlem, hogy ilyen esetben Gézának elég nagy lenne ahhoz a vagyona, hogy megfejelje az ajánlatot... Ha a cég tönkremegy azért, mert áron alul értékesített dolgokat, az a cég baja, és az állam ne segítse ki ezért.
7. Julcsa megintcsak simán hülye. Ha a kolleganőjének van joga szabadságot kivenni, akkor azt tudomásul kell vennie, ugyanúgy, mint amikor Julcsa megy szabadságra, akkor meg más dolgozik helyette. Julcsa ugyanakkor nem kötelzhető túlórára, de a fönöke megkérheti rá, Julcsa meg azt mondja, természetesen, mindent a cégért, a túlórapénz a szerződés szerint ennyi meg annyi lesz, vagy összeadjuk és ezért kiveszek egy szabadnapot, vagy annyit amennyi összejön. Oké? Ilyen esetben háziorvoshoz rohanni nem éppen gerinces dolog. Akárcsak a háziorvisnak átlátni a szitán és pénzt kérni az igazolásért.

andaluzkutya 2014.11.12. 12:00:31

8. Nem. Ha jól megy a vállalkozásom, akkor minek csaljak? De ugyanakkor tüntetést szerveznék azért, hogy miért kell ennyi zsetont befizetni az államnak, vagy ha már kell, akkor legyenek szívesek az utolsó fillérig mindent nyilvánossá tenni. És ha az adóhivatal vezetőjére a korrupció árnyáka vetül, akkor lehetőleg mondjon le, vagy a főnöke függessze fel legalább addig, amíg egy külső, független vizsgálat nem állapítja meg, hogy valóban ártatlan.
9. Kornél helyében tudnám, hogy bármikor fennakadhatok egy ilyen ügyön, továbbá tudnám, hogy akármennyi előnye is van az okosban alkalmazásnak, alapvetően kibaszás az alkalmazottakkal. Mivel én nem vagyok egy gerinctelen féreg, mint Kornél, így nem kerülök ilyen helyzetbe, így nem kell borítékokba pénzt dugdosnom.
10. Én elküldeném a picsába a pályázatíró céget, és ha már Béla tüntetései ill. törekvései nem vezettek eredményre, összeszedném a cuccomat és az önbizalmamat és elmennék egy olyan országba, ahol a középosztály szintjén egészen biztosan lehet korrupció nélkül érvényesülni.

Amúgy meg amint már többen írták: az, hogy a hétköznapokban vannak kisebb szabálytalanságok, nem jelenti azt, hogy a politikusoknak, állami cégek/hivatalok vezetőinek megengedhető lenne, hogy ilyen jellegű hibákat vétsenek. De már az se megengedhető szerintem, hogy a NAV vezetője korrupciós gyanúba keveredjen.
És hogy lásd, hogy én se vagyok tökéletes: szoktam a megengedett sebességnél gyorsabban vezetni, a kirótt bírságot, amit eddig összeszedtem minden esetben fellebezés nélkül befizettem, hibámat elismerve.

Croma Soma 2014.11.12. 12:13:31

@andaluzkutya: igen valahogy így lehet ezt összefoglalni.

Az a gondolkodás, ami a postban szereplő eseteket összeköti, konkrétan, hogy "nekem jár a különleges bánásmód, kerül amibe kerül", annyira szánalmasan balkáni, vagy keleti, de az is lehet, hogy csak magyar... :((((

besztercei 2014.11.12. 12:29:45

A példákkal kapcsolatban nem sok újat tudnék mondani az előző hozzászólásokhoz képest, de az már gyerekként is gáz volt, ha valaki lebukott valami rosszasággal és arra hivatkozott, hogy a másik is rosszalkodott. Szép dolog az egyenlősdi, de a megítélés szempontjából nem mindegy, hogy egy lelkész él kicsapongó nemi életet vagy egy pornószínész. Egy lelkésznek vagy papnak lelki vezetőként az is a feladata, hogy példát mutasson. Ha nem megy neki, mert nem bírt ellenállni a kísértésnek, akkor milyen alapon várja el másoktól? Ugyanez áll a NAV vezetőjére is.

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: "Fizetsz a távolsági buszt vezető buszsofőrnek egy ezrest, hogy vigye el a csomagodat, a végállomáson majd jön érte a Pisti. Ez egyértelműen korrupció..."
Legjobb tudomásom szerint ezt legálisan is meg lehet tenni, Legalábbis többen mesélték és én is láttam olyat, amikor csak a csomagot adta fel az illető, kapott érte valami bizonylatot a gépből, aztán ment a dolgára. Állítólag azért (is) vezették be, mert pl. az ingyen utazó nagymama szállította az unokának a heti ellátmányt, ami teljesen legális, de nem gazdaságos, hogy csak a csomagszállítás miatt elfoglal egy helyet.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.12. 16:11:25

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Bocsi, de az a three wise monkey, amire te gondolsz. Vajon te melyik lehetsz? Aki nem hall? aki nem lát? Ja, aki nem beszél!"

Pontosan tudom, hogy mire gondolok.

A three wise monkey arra utal, hogy a bölcs ember nem hall, nem néz meg és nem beszél a Gonosztól való dolgokat.

Azt egyébként tudtad, hogy a "bolond" a bölcsesség szimbóluma volt a középkori világban?

Ianas 2014.11.12. 18:31:00

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Hülyeség. A korrupció alapfeltétele, hogy hivatalos személy a társadalom kárára juttasson előnyhöz valakit profitért. A postás nem hivatalos személy, csak egy szolgáltató, mint a UPS vagy a FedEx futár (bármilyen valóságtól elrugaszkodott álmok is legyenek beledrótozva az ostoba magyar törvényekbe.)

De ebben úgysem fogunk egyetérteni, neked van egy elképzelésed róla, meg nekem is.

A gond csak az, hogy amíg itt vitatkozunk filológiai kérdéseken, a rohadékok valódi korrupcióval lopják a pénzünket, amiért napi 10-12 órát dolgozunk. Úgyhogy mérhetetlenül leszarom, hogy a postás és a néni korruptak-e.

Ianas 2014.11.12. 18:32:39

@besztercei: Szerintem egy lelkésznek pont annyi joga van kurvázni, mint bárki másnak, és utána arról prédikál, amiről akar. Válasszuk el a munkát a szórakozástól. ;)

Krétagarbó 2014.11.12. 18:34:59

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: nem írtam, hogy az elvek nem fontosak, pont ezért jeleztem, hogy a hétköznapi okosságok is sok kárt okoznak. Az arány alatt mit értesz? Nem a mértéket?:)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.12. 20:45:22

@Ianas:

"A postás nem hivatalos személy, csak egy szolgáltató"

A postás közfeladatot ellátó személy, ugyanúgy, mint a tanár, a rendőr, vagy az orvos.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.12. 20:51:51

@Ianas:

"A korrupció alapfeltétele, hogy hivatalos személy a társadalom kárára juttasson előnyhöz valakit profitért."

Pontosabban az alapfeltétele az, hogy hatalmi/döntési helyzetben legyen a személy, és úgy juttasson jogtalan előnyhöz valakit, hogy annak, akinek az érdekeit kellene képviselnie, hátrányt szenvedjen. Egy magáncég ügyvezetője is lehet korrupt, ha nem a tujajdonosi kör érdekeit képviseli.

De a posztban engem nem is az érdekelt, hogy az olvasók mit gondolnak a tanárról, a postásról, a gázórásról, stb., hanem azt, hogy mit gondol az olvasó azokról, akik le akarják fizetni a hatalmi/döntési helyzetben lévő személyeket.

Ianas 2014.11.12. 23:39:18

@polyvinyl: Mégegyszer. A postás egy szolgáltató cég embere. A Magyar Posta attól, hogy állami cég, semmivel sem helyezkedik el a szememben magasabban a ranglétrán, mint bármely egyéb lótifuti szolgáltató. Annyi a különbség, hogy adatvesztéses, lassú, stb.

Másodjára. Attól, hogy úm. közfeladatot ellátó személy, nincs hatalmi pozícióban, eképpen vissza sem tud vele élni.

A példák egy része sántít. A többi stimmel. Ennyit akartam mondani.

Krétagarbó 2014.11.13. 12:18:56

@polyvinyl: Kedves blogíró! Tudnál nekem segíteni abban, hogy a Mesterházyval kapcsolatos posztodnál miért nem találom a tegnap írt kommentjeimet? Meg úgy egyáltalán, egy kommentet sem látok ott, illetve nem is tudok oda írni?
Köszi.
süti beállítások módosítása