Őszinte vélemény a nap híreiről egy hátszél nélküli közéleti blogon

Beszélő majom

Beszélő majom

Tudtad, hogy Goodfriend egy frissen kirobbantott polgárháborúból érkezett Budapestre?

2014. december 18. - polyvinyl

Korábbi állomáshelye Szíria volt, ahol akár személyesen is részt vehetett a százezrek halálát követelő "Arab tavasz" nevű vérengzés kiprovokálásában. Mi is megtehetnénk, amit a nálunk józanabb török, német, orosz, bolíviai, ecuadori, bahreini, venezuelai és indiai kormány már régen megtett a hasonló módon viselkedő amerikai ügynökökkel: egyszerűen hazazavarták az országból őket.

Lássuk, honnan, mely országokból mely amerikai diplomatákat zavartak haza gyors tempóban azért, mert pofátlanul beavatkoztak a fogadó ország belügyeibe:

La Paz, Bolívia, 2008.:

Philip Goldberg nagykövet zavargásokat készített elő a bolíviai kormány ellen, távoznia kellett állomáshelyéről. Ugyanekkor az USAID nevű amerikai szervezet is a kormány elleni szervezkedések anyagi támogatásának a gyanújába került, értelemszerűen betiltották Bolíviában a szervezet működését.

Goldberg két hónappal azután, hogy állomáshelyére megérkezett és átadta megbízólevelét, máris párbeszédbe kezdett az ellenzékkel. Korábban, 1994-1996 között, a Balkánon zajló háború idején ő vezette az amerikai külügyminisztérium boszniai osztályát. 2004-től 2006-ig a koszovói Pristinában volt misszióvezető, ahol az USA beavatkozási politikájának képviselése miatt ezrek halála szárad a lelkén. Részletek itt.

american diplomacy is here


Quito, Ecuador, 2011.:

Heather Hodges nagykövet asszonyt azért tessékelték ki az országból, mert azt állította, hogy az ecuadori elnök tisztában van azzal, hogy az ország rendőrsége korrupt, ám az állításait nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani. Távoznia kellett a követségről.

A diplomata vesztét egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentum okozta, amelyben a nagykövet azt írta, hogy az ecuadori elnök annak ellenére nevezett ki egy tábornokot országos rendőrfőkapitánynak, hogy tudott annak korrupt ügyleteiről. A nagykövet a sürgönyben javasolta, hogy vonják meg a tábornoktól amerikai vízumát. Részletek itt.

Ankara, Törökország, 2013.:

Francis Ricciardone amerikai diplomata azután bírálta a török igazságszolgáltatást, miután egy öngyilkos merénylő két embert is megölt, amikor belerobbantott az ankarai amerikai nagykövetség épületébe. Erre a kormánypárt második embere egy kereskedelmi televízió műsorában kijelentette: „Megkérjük Ricciardone-ét, hogy maradjon megbízatása határain belül. Nem tetszik nekünk, amit mondott, és azt elítéljük, mégpedig igen erősen”. Hozzátette: „A nagykövetnek tudnia kell, hol a helye”. Részletek itt.

Moszkva, Oroszország, 2013.:

Ryan Fogle, az USA moszkvai nagykövetségén volt harmadtitkár, miközben a CIA-nek is dolgozott. A férft tetten érték, amikor nagyobb mennyiségű pénzt és instrukciókat akart átadni orosz állampolgárságú, magas beosztású informátorának. Fogle-nél speciális technikai felszereléseket is találtak, illetve olyan eszközöket, amelyekkel meg tudta változtatni a külsejét. A diplomatának rövid határidővel távoznia kellett. Részletek itt.

Új-Delhi, India, 2014.:

Vízumügyekkel történő csalás, és házvezetője munkaszerződésének megszegésére hivatkozva tartóztatták le az USA-ban Devyani Khobragade indiai diplomatanőt. A hazája washingtoni nagykövetségén főkonzul-helyettesként dolgozó nő éppen lányát vitte iskolába, mikor letartóztatták az iskola épülete előtt annak ellenére, hogy a nő diplomáciai mentességet kellett volna, hogy élvezzen.

Válaszlépésként Új-Delhiben behívatták Nancy Powell amerikai nagykövetet, majd az indiai hatóságok elvették az amerikai diplomaták azonosító kártyáit, így megfosztva őket bizonyos nekik járó kedvezményektől, indiai diplomaták pedig megtagadták az éppen az országban tartózkodó amerikai delegációval a találkozást. Nancy Powell pár hónapra rá lemondott tisztségéről.

A botrány hírére tüntetők jelentek meg a fővárosi amerikai nagykövetség előtt. "Ha Amerikában nem tisztelik az indiai diplomatákat, miért kellene Indiában máshogy tenni az amerikaiakkal?" - állt a transzparenseken. Bónuszként a hatóságok elbontatták az amerikai követséget védő betonból öntött objektumokat is azzal a leplezetlen céllal, hogy ha az USA politikája ellen tüntető polgároknak kedvük lenne ráijeszteni a követség embereire, könnyebb dolguk legyen. Részletek itt.

Berlin, Németország, 2014.:

Az Edward Snowdentől származó ügynökségi dokumentumok szerint az az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai NSA kiterjedt adatgyűjtő tevékenységet folytatott Németországban, és legkésőbb 2002-től lehallgatta az akkori német kancellár, Gerhard Schröder, majd 2005-től Angela Merkel hivatali mobilját is. Egyedül Merkelről több mint 300 jelentés készülhetett a kiszivárogtatott iratok tartalmát ismerő sajtóorgánumok beszámolói szerint.

A CIA berlini állomásvezetőjét azután szólították fel távozásra, hogy kiderült, a német védelmi minisztérium egy alkalmazottja és a német hírszerző szolgálat egy munkatársa is az Egyesült Államoknak kémkedett. Részletek itt.

Caracas, Venezuela, 2014.:

A venezuelai kormány azt állította a caracasi amerikai követség három diplomatájáról, hogy zavargásokat szítanak az országban, és ezek 2014 februárjában már több mint egytucatnyi halálos és mintegy 150 sebesült áldozatot követeltek. Az amerikai diplomatákat február 17-én kiutasítoták Venezuelából. Részletek itt.

Manama, Bahrein, 2014.:

Kiutasították a Bahreini szunnita királyságból Tom Malinovskit, az USA külügyminisztériumának helyettes államtitkárát arra hivatkozva, hogy beavatkozott az ország belügyeibe. "Az ilyen találkozók megosztják az ország népét és ellentétesek a hagyományos diplomáciai normákkal" - közölte a bahreini külügy, miután Malinovski három napos ottartózkodása alatt megbeszélést akart folytatni egy ismert emberi jogi aktivistával és találkozott az al-Vifák ellenzéki párt képviselőivel. Részletek itt.

Budapest, Magyarország 2014.:

Tudtad, hogy az USA budapesti külképviseletén dolgozó Andre Goodfriend ügyvivő közvetlenül azelőtt, hogy hozzánk megérkezett volna, Szíriában már "bizonyított", méghozzá az "arab tavasz" néven elhíresült események előkészítésében?

André Goodfriend 2013 augusztusában érkezett Budapestre, miután egy évig tanulta a magyar nyelvet. Ezt megelőzően három éven keresztül 2009 augusztusától Damaszkuszban, Szíriában főkonzulként szolgált az Amerikai Nagykövetségen, míg annak működését 2012 júniusában, amikor az ENSZ a zavargásokat polgárháborúnak minősítette, fel nem függesztették. Részletek itt.

***

Felismered a lentebbi idézetben azokat a párhuzamokat és eseményeket, amelyek Ukrajnában kormányváltáshoz, majd polgárháborúhoz vezettek?

Felismered a szíriai és ukrajnai események, valamint a hazai ellenzéki megmozdulások törekvései közötti párhuzamokat is?

"A szíriai polgárháború 2011. márciusában kezdődött eleinte kormányellenes demonstrációkkal, a tunéziai események hatására. Az emberek a politikai elit autoritárius hatalomgyakorlása ellen tiltakozva vonultak utcára, de a demonstrálók kezdetben csak reformokat követeltek, nem rezsimváltást.

A rendfenntartók erőszakos beavatkozása miatt a tüntetések zavargássá fajultak, majd a rendőrség éles lőszerrel lőtt az emberekre, a lázongások gyorsabb elfojtása érdekében pedig harckocsikat, sőt hadihajókat is bevetettek.

2012 júniusának közepére az ellenzék és a kormányerők közötti harc annyira kiszélesedett, hogy az ENSZ vezető személyei és az Egyesült Államok a felkelést már szabályos polgárháborúnak minősítették." - írja a Wikipédia.


Az Arab tavasz halálos áldozatainak száma Szíriában mostanáig közel 200 ezer ember.

Szeretnéd, ha Andre Goodfriend azon dolgozhatna nálunk, amin ideérkezése előtt három éven át Szíriában dolgozott?

Szeretnéd, ha Andre Goodfriend azon dolgozhatna nálunk, amin kijevi diplomata-társa, Geoffrey R. Pyatt 2013 júliusa óta Ukrajnában dolgozik? (A híres Nuland - Pyatt-féle "Fuck the EU" telefonbeszélgetés leiratát itt olvashatod el.)



A bejegyzés trackback címe:

https://beszelomajom.blog.hu/api/trackback/id/tr26995065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dddoni 2014.12.18. 18:07:56

Sikerült összeszedni a föld legnagyobb demokráciáit, ahol minden rendben az emberi jogokkal és a sajtószabadsággal. Csak az a fránya Amerika szól bele mindenbe. Ó várjunkcsak, Észak-Korea kimaradt.

A magyar kormány egyetlen egyszerű lépéssel hiteltelenné tehetné Goodfriendet, annyi kellene hogy elrendelnek egy független(!!!) szakértői vizsgálatot, ami tisztázza Vidát és a NAVot. Ez miért nem történt meg? Miért a lejáratást és a feljelentést választották? Lehet hogy a független vizsgálat nem tisztázná Vidát?

PerverzTata 2014.12.18. 19:22:17

Ez a cikk tipikusan kontraproduktívra sikerült... Azt érted el vele, hogy Magyarországot egyértelműen a diktatúrák közé soroltad...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.18. 20:05:03

@PerverzTata:

A felsorolt országokban csak az USA propaganda szerint van diktatúra.

Az USA szerint meg MINDENHOL diktatúra van, ahol nem az ő teljes körű befolyása érvényesül.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.18. 20:07:08

@dddoni:

"Ez miért nem történt meg? Miért a lejáratást és a feljelentést választották? "

Nem ugrálunk úgy, ahogy az USA külügyes alkalmazottak fütyülnek.

dddoni 2014.12.18. 20:10:15

@polyvinyl:

Nem az USA felé kell bizonygatni, hanem a magyar emberek és a tüntetők felé. Elég sok felháborodott embert és Vidás transzparenst láttam.

captcha33 (törölt) 2014.12.19. 18:29:54

@dddoni: amíg az amerikaiak nem szólaltak meg, nem volt vidás transzparens. tehát akkor mégiscsak az amerikaiak rángatják a közvéleményt... (?)

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2014.12.19. 21:24:27

@captcha33: Itt nem az amerikaiak szólaltak meg, hanem a Napi Gazdaság. Ha a hülye fideszesek nem akarták volna fikázni az amcsikat, ma sem tudna senki a dologról.

captcha33 (törölt) 2014.12.20. 10:13:05

@Egyedi nicket kell megadnod: ez tényszerűleg igaz, gyakorlatilag nem. nem érted, amit mondtam?

_Epikurosz_ 2014.12.22. 11:32:20

Tény, hogy nagykövet ne járjon semmiféle helyi gyűlésre, mert az beavatkozás a belügyekbe. Na jó, lehessen díszpinty vállalkozók fogadásán. Aki ennél többet tesz, az nem nagykövet, hanem kém, akit a követségeken szokás elhelyezni. Szóval, ki akarja lehallgatni a szövetséges kémet? Vicces lenne a Wikileakson.

dr kíváncsivagyok 2015.01.12. 21:23:13

Ez a cikk felsorol sok-sok diktatúrat , ahol ( szerinte) az USA beleszólt a belugyekbe...,párhuzamot vonva a Magyar állapotokkal .
Koszonjuk Emese !
süti beállítások módosítása