Őszinte vélemény a nap híreiről egy hátszél nélküli közéleti blogon

Beszélő majom

Beszélő majom

Horogkereszt a vécépapíron

2015. március 01. - beszélő majom

Ősi Nap-szimbólummal díszített toaletpapírt dobott piacra egy zágrábi papíripari vállalkozás. A cég neve Drenik, az évezredes jelképpel díszített gurigákhoz a magyar fogyasztóknak is szerencséjük lehet, ha a Perfex márkanév alatt forgalmazott termékekből vásárolnak.

wc_papir_szvasztika_horogkereszt



(Felső kép: két tekercs Perfex wc-papír, alsó kép: szvasztika-motívumok Ázsiából, a Közel-Keletről és Észak-Amerikából)

A bejegyzés trackback címe:

https://beszelomajom.blog.hu/api/trackback/id/tr537230781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.03.01. 18:02:12

Egy kis kiegészítést kérhetnék?! A fényképen lévő gurigákon látható egy ábra, amit kellő erőltetéssel akár jelképnek is tekinthetnénk, ami ebben az esetben elég otromba produkció lenne, de ugyan annyi erővel lehet akár nonfiguratív minta is. Csupán megítélés kérdése.
A kérdésem az lenne, hogy a fotó alatt látható valóban Ó-kori motívumokkal is készülnek WC papír tekercsek, vagy csak a hasonlatosság alátámasztása kedvéért kerültek a fénykép alá?

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.01. 19:12:49

@F.M.J.:

Pótoltama képaláírást, az alsó kép az összehasonlítás kedvéért került a posztba, nem a választékot illusztrálja :)

Untermensch4 2015.03.01. 19:16:38

Négyzeteket és spirálokat látok... Viszont egykori papírgyári melósként megjegyezném hogy a tekercsek hullámos széle a szeletelő gépezet rossz beállítására utal

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.03.01. 19:41:23

@beszélő majom: A szvasztika ábrázolásokat könnyű felismerni. Sokan gondolják, hogy a "horogkereszt" náci eredetű jelkép, mert csak ennyit mondanak az iskolákban. Nem az emberek bűne az általános tájékozatlanság, de az okokba most nem mennék bele.
Reméltem, hogy a WC papírokon nincs más választék, mint ami a fotódon látszik, de ez esetben nem értek egyet a posztoddal. Szerintem ez csak egy szerencsétlen hasonlóság. Nem látok benne semmi szándékoltságot. Így sikerült. Nem mondanám kreatívnak, nekem inkább egy degenerált virágnak tűnik, amivel valamiféle illatosság-asszociációt kívánt közvetíteni a tehetségtelen alkotó. Reméljük, hogy tényleg így van!

Untermensch4 2015.03.02. 08:55:02

@F.M.J.: Vannak az ilyen mintázatoknak technológiai korlátjai is. A perforációnak az a funkciója hogy a papírrétegek között távolságot tartson (a levegő eladása...), ugyanakkor a rétegek maradjanak kellemesen összeragadva is. Ehhez egy négyzetrácsos vagy sima soronként hullámos minta pont megfelelő lenne de a fogyasztói mentalitás ugyebár... hát cifrázzák. A végeredménynek viszont olyannak kell lennie hogy egy wc-papír-tekercsnyi szakaszon a dombornyomó minta miatt ne legyen a végtermék asszimetrikus. Ennél a terméknél nekem az egy négyzetcentiméterre jutó eladott levegő aránylag kevésnek tűnik.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.03.02. 16:38:57

@Untermensch4: Ezeket a szempontokat nem ismertem, de nagyon logikusnak hangzik, és cseppet sem meglepő. Eddig nem foglalkoztam a WC-papír lélektanával. Mindig tanul valami újat az ember. :)

Untermensch4 2015.03.02. 19:17:03

@F.M.J.: Sőt, ahogyan mondani szokták vala hogy "a gépnek lelke van", úgy van a papírnak is mint alapanyagnak. 25+ éves gyakorlatú papíripari szakik zen bölcsessége. :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.03.03. 00:06:22

@Untermensch4: Ha a toalettpapír karrierjét vesszük alapul, akkor talán megtaláltuk a pólusos depresszió eredetét? :)

Untermensch4 2015.03.03. 08:08:48

@F.M.J.: Íme a piacképes ötlet: homeopátiásan boldog klotyópapír.
Valami egzotikus elnevezéssel egy jó marketinges vagyonokat hozhatna ki belőle.
A gurigára keleti bölcsességek lehetnének nyomtatva hogy ha papír nélkül maradva néz kétségbeesetten az ember, jól megnyugodjon... :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.03.03. 08:24:06

@Untermensch4: És hogy el ne veszítsük az agyroppantás fonalát, a nagyobb hatékonyság kedvéért fel lehetne találni a helyiség tartozékaként a kefe mellé az illem-nagyítót, ami lehetővé tenné apró betűk alkalmazását a tekercseken. Így több okosság férhetne el a kartonon, ha esetleg egy-két bölcsesség elolvasása nem érné el a kellő megnyugvást. Ez már akkora marhaság, hogy tuti piacképes lenne ebben a "bölcs" világban. :)

Untermensch4 2015.03.03. 18:26:42

@F.M.J.: Nem csak azt tudnák posztolni az arckönyvbe hogy mekkora lett a végeredmény hanem azt is mit olvastak a gurigán. :)

rlalika 2015.06.21. 04:03:36

Nekem csak egy kérdésem lenne: meddig lehet a skizofréniát fokozni? Hogy a bübánatban tudtok ebbe a népi motivumnak is gyenge alkotásba belemagyarázni egy náci szimbólumot ami egyébként több ezer éves és az ugyancsak skizofrén barom ellopta és meggyalázta. Nekem erröl az jut eszembe, hogy középiskolában a portás levetette velem a fekete (egyen)sapkát mert az SS ilyet hordott. Igaz az már ötven éve volt ... de úgy látom még mindig itt tartotok.
süti beállítások módosítása