Őszinte vélemény a nap híreiről egy hátszél nélküli közéleti blogon

Beszélő majom

Beszélő majom

Balos szobrász jobbos szobrásznak irigy kutyája

2014. november 11. - polyvinyl

Weöres Sándor szobrának pécsi avatásán egy ősember módján üvöltöző, piros pólós ellenzéki művész tombolt, mert nem ő, vagy egy arra - szerinte - érdemes jelölt, hanem Orbán egyik udvari szobrásza kapta meg a munkát. Majd mielőtt elvitték a rendőrök, méghozzá egy teljes, megszeppent gyerekkórus szeme láttára, egy zacskó liszttel öntötte le a zseniális magyar költő szobrát.

Szerintem mondjuk nem az állam feladata, hogy a kortárs szobrászokat megrendelésekkel ellássa, akár balra, akár jobbra húznak. Ott az internet, tessék honlapot csinálni, webáruházat, feltenni a portfóliót, hirdetni a Facebookon, szponzorokat toborozni a projektekhez az erre a célra indított adománygyűjtő portálokon. Ha valaki eredményét is akarja ennek látni, akkor lehetőleg angolul. És tessék olyan munkákat létrehozni, amiért van ember, aki a saját pénzét adná. Egyszerű ez, mint egy pofon.

weores sandor pecs szobor boszormenyi istvan


(Kép: Borbás Mátyás - pecsistop.hu)

Tudom, hogy nálunk jelenleg Orbanisztán van, meg diktatúra van, de azt is tudom, hogy a miénknél nagyobb demokráciákban se az államtól várják a szobrászok a kész pinát meg a meleg málét.

Arról se hallottam még, hogy a szockó aranykorban, Kádár alatt ne tiltott, tűrt és támogatott művészek lettek volna, hanem szockónak, nem szockónak egyformán jutott volna a jóból. És arról se hallottam, hogy a rendszerváltás utáni szent állami mecenatúrának ne balra hordott volna a mannát osztogató karja, amikor 4+8 éven át a baloldal volt kormányon.

Szóval csak azt tudom javasolni minden, a kollégája állami megrendeléseire irigykedő szobrásznak, hogy tessenek leszakadni arról az állami csöcsről, és felfedezni a világot meg a piacgazdaságot. Minél előbb, annál jobb.

Jól néznénk ki egyébként, ha a pécsi szobrászok hisztijén fellelkesülve mondjuk a nőgyógyászok is elkezdenék liszttel leöntözni egymás pacientúráját. Vagy az autószerelők felhasogatni egymás ügyfeleinek az abroncsát. Esetleg a fodrászok kiszaggatni egymás vendégeinek a haját.

Weöres Sándor meg remélem, jól szórakozott a járdára kirakott kávéházi asztalánál. Pincér, volt egy szoboravató, egy ijedt gyerekkórus, két öltönyös pingvin, öt rendőrjárőr, meg egy ittasnak tűnő, flúgos, öreg szobrász - mondja majd, ha záráskor feláll az asztalától.

A bejegyzés trackback címe:

https://beszelomajom.blog.hu/api/trackback/id/tr316887791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloggerman77 2014.11.12. 00:30:27

Ez egy giccses zsánerszobor. Pont. Ugyanolyan gagyi, mint a Columbo szobor.

volverino 2014.11.12. 00:48:15

Én nem tudom, te blogszerző, ki vagy, meg mi vagy, de azt biztosan nem tudod, hogy ennek a történetnek kik a szereplői. Mert ha tudnád, nem írtad volna, amit írtál, Továbbá, mivel az irományod az indexen kapott helyet, ebből az következik, hogy tudatlan és tájékozatlan emberek minden továbbbi nélkül képesek egy nagyobb nyilvánossághoz eljutni.

igazi Ténytár 2014.11.12. 04:16:44

@ megszolllt a fizetett szektatag védeni a korrupciót!

"Kligl annak ellenére kapott az NKA-tól pénzt a szoborra, hogy az NKA-bizottság tagjaként nem is pályázhatna."

Es a sok jobbos majom ezt védi a polgári kul-turhajaval.!

igazi Ténytár 2014.11.12. 04:23:55

@ "tessenek leszakadni arról az állami csöcsről, és felfedezni a világot meg a piacgazdaságot."

Van am BOR A KEPEDEN amikor az egesz fidesz bagazas allami csocsbol el! KLIGL UGYANUGY!

Piacgazdaságban meg a nagy oligarchiajuk is becsődöl, csak sunyi korrupt módon kiirt pályázatokkal tudnak sikeresek lenni ÁLLAMI PÉNZBŐL!

____
internetfigyelo.wordpress.com/2009/12/03/meginditottak-a-felszamolasi-eljarast-pinter-es-gergenyi-elvtarsak-cege-ellen/

Megindították a felszámolási eljárást Pintér és Gergényi elvtársak cége ellen

Fizetésképtelenség miatt a bíróság megindította a felszámolási eljárást a 2006-ban Pintér Sándor korábbi belügyminiszter, valamint volt kabinetfőnöke, Valenta László cége és az egykori budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter által alapított Admiral Tours Hungary Utazásszervező Kft. ellen, értesült a HVG.
____
index.hu/belfold/simicskapeh0/

Simicska és Kövér cégei nem fizettek
Index
2006.03.30. 19:06
Kapcsolódó cikkek (1)

Simicska Lajos elővenné a kést

Több mint 93 millió forint értékben engedett el késedelmi pótlék hátralékot az APEH a Simicska Lajos és Kövér Szilárd érdekeltségi körébe tartozó Arzenál Kft.-nek 2002 előtt a felhalmozott 110 milliós köztartozásából. Az adóhatóságnál lefolytatott vizsgálat szerint 20 vállalkozás, amelyek többségében feltűnt Schlecht Csaba, Kövér Szilárd, Simicska Lajos, Stumpf János és Josip Tot, összesen közel 230 millió forintnyi köztartozását könyvelték el behajthatatlanként.

____

nu pagagyí 2014.11.12. 06:01:14

A probléma itt is a totális korrupció.
Az ipari méretekben, közpénzből szobrokat, szobró illető (Kligl Sándor) az EMMI államtitkárának férje (Lengyel Györgyi), utóbbi a fiát is elhelyezte az EMMI egyik nonprofit cégénél. Komplett családi vállalkozás jött létre az adófizetők pénzének minél hatékonyabb megcsapolására. A szobrok nagy részét az EMMI alá tartozó NKA rendeli meg. Úgy tűnik, összeférhetetlenségi szabályok már nyomokban sem fertőzik az Orbán-rendszert.

index.hu/belfold/2014/11/03/allamtitkari_csalad_es_az_allami_muveszeti_penzek/

Nem jobbos-balos szoborról van szó, értelme sem lenne, hanem nettó korrupcióról. Odáig el sem jutnak a projektek, hogy művészi értéket is mérlegeljenek.

igazi Ténytár 2014.11.12. 06:05:03

@"Szóval csak azt tudom javasolni minden, a kollégája állami megrendeléseire irigykedő szobrásznak, hogy tessenek leszakadni arról az állami csöcsről, és felfedezni a világot meg a piacgazdaságot. "

na elmész te a meg hogy irigy balos szobrász meg piacgazdaságos jobbos aki nem az allami csocson el a feleségével együtt !!!!

___
A szobrász felesége Lengyel Györgyi, aki jelenleg az Emmi közigazgatási államtitkára, korábban a a FIDESZ Polgári Magyarországért Alapítvány igazgatója is volt.

A Bama szerint a Weöres-szobor 18,4 millió forintba került, ebből ötmilliót a Nemzeti Kulturális Alap adott, a maradékot az önkormányzat állta.

index.hu/kultur/2014/11/11/botrany_lisztet_ontottek_a_pecsi_weores-szobor_nyakaba/
___

igazi Ténytár 2014.11.12. 06:12:22

@nu pagagyí: Szerinted majom ezt nem tudja? Masik irasaban Vidat vedi, nyakaterekrt peldakkal, hogy mindenki korrupt disznó az országban szóval kuss legyen szegény Vida ellen.

Mer neki a az öreg néni aki FIZET SAJÁT PÉNZÉN a postásnak hogy ne keljen lépcsőznie naponta stb. az ugyanolyan bűnös mint az aki vezetői pozíciójából zsarol cégeket hogy ha nem fizetnek milliardokat bajuk lesz.

Fizetett mentegető provokátor.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.11.12. 06:32:07

Egy GYurcsanyista köcsög nem csinál MSZP-DK kormányt.

Le kell szarni, a kisstílű irígykedő majmot magasról !

nu pagagyí 2014.11.12. 07:14:46

Úgy látom, nem sokára bővíteni kell a tétényi Szoborparkot egy XXI.századi részleggel, amely az Orbán-rendszer udvari művészeinek dilettáns műveivel ismertetné meg a borzongásra vágyó közönséget..

Balt 2014.11.12. 08:11:50

"Gyerünk, csináljuk, mutassuk meg!"
Ez a szerencsétlen meg eltékozolta az értékes anyagot ahelyett, hogy só-liszt gyurmából alkotott volna "időtállóbbat". :))

Conchobar 2014.11.12. 08:19:51

"Szerintem mondjuk nem az állam feladata, hogy a kortárs szobrászokat megrendelésekkel ellássa, akár balra, akár jobbra húznak. Ott az internet, tessék honlapot csinálni..." - A kommentelők szemmelláthatóan nem akarnak tudomást venni a posztíró véleményéről. Rendületlenül fújják a betanult nótát, és nem látni, hogy tudatában lennének a nóta további strófáival, amely úgy kezdődik, hogy "Szebb jövőt!"

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.12. 08:20:38

Látom, megérkeztek a baloldali hisztikommentelők :)

Muad\\\'Dib 2014.11.12. 08:42:15

Korrupció, ja. Erre az a megoldás, hogy egy degenerált elmebeteg liszttel öntözgeti le a SZOBROT, mintha ő tehetne a korrupcióró?.
Undorító balkáni koszfészek,!

Krétagarbó 2014.11.12. 09:05:12

@polyvinyl: ellentmondásba kerülsz saját magaddal a posztban. Először - szerintem egyébként helyesen, bár ez is csak amolyan félig igaz közhely - leszögezed, hogy nem az állam feladata, hogy megrendelésekkel lássa el bármelyik oldali művészt. Aztán pedig - ezt az elméletedet kicsit elfelejtve - jössz azzal, hogy már Kádár idején is szokás volt a loális és nem lojális művészek közötti különbségtétel, és a rendszerváltás után sokáig a balos művészek kaptak állami apanázst. Bezzegezel, mintha ez felmentést adna a mai kormányzat gyakorlatán, ami egyébként ellentmond a te elsősorban leszögezett tételeiddel is.
Szóval, most senkinek nem kellene, vagy a jobber művészeknek még egy kicsit lehet az állam csecsén leledzeni, mert ők annyira de annyira kimaradtak a jóból. (Most eszembe jutott Kerényi - tudom, nem szobrász - hogy ő valamit nagyon jól csinált...)
A saját véleményem pedig az, hogy kell a mecenatúra, az állami is (mivel a privát szférában sajnos nálunk még ehhez hiányzik az igény és a pénz sokszor), enélkül a művész hamar éhenhal. Ez mindig is így volt, és így is lesz. Amit már el kellene felejteni, hogy a művészet megítélésében, értékelésében olyan szempontokat vigyen bele bárki - akár az állam - ami egyáltalán nem odavaló.

nu pagagyí 2014.11.12. 09:49:45

@Muad\\\'Dib: Látod, te is értesültél egy újabb korrupt esetről. Volt értelme tehát az akciónak.

nu pagagyí 2014.11.12. 09:52:44

@polyvinyl: Látom, megérkeztek a jobboldali, közpénzből fizetett hisztikommentelők :)

mikka 2014.11.12. 09:52:45

Nincs diktatúra és rezsim az országban. ! évente választások vannak amin rendre alul marad a jelenlegi ellenzék. Tök egyszerű hogy miért, de persze nem értik,nem is fogják, ezért vesztenek. Ettől még demokrácia van, csak nem olyan amit ők szeretnek. Van egy rakás faszfej, főleg a baloldalon és az állítólag nem létező baloldali médiában.és van még néhány, magát művésznek nevező élősködő, mint ez a díszpéldány. Ki rendelne ettől a faszkalaptól bármit is??? Ajánlom a Kertész interjút..ha nem fikázod a hazádat nem kerülsz az újságba ( New York TImes ).. Remélem hamarosan kipusztultok mind ott a jelenlegi baloldalon, hogy jöhessen egy valóban baloldali de idegen ideológiáktól mentes néppárt, ami a magyarok érdekeit tartja szem előtt és nem az amerikai birodalmi törekvéseket.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 09:58:13

Egyrészt igaza van a szobrot liszttel leöntő szobrásznak, másrészt viszont a viselkedése így sem elfogadható.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 10:01:00

@mikka:
Sokadszorra olvasom a kommentjeidet. Nagyon kemény, hogy mindig minden esetben a legbutább híveknek beadott szövegeket adod vissza egy kicsit trágárabb stílusba a hivatalosnál, sehol egy önálló gondolat. Durva lehet ilyen vegetatív állapotban élni.

Muad\\\'Dib 2014.11.12. 10:04:18

@nu pagagyí:
Akkor is értesültem volna, ha ír egy mailt az indexnek, akik meg írnak egy cikket (mint számtalan más esetben). Ehhez nem kell közterületen vandálkodni, elmebeteg módjára.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.11.12. 10:19:42

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Nem értem miért nem nu pagagyinak, vagy Ténytárnak címezted. Szerencsére ők nem ugyanezt csinálják. És sorolhatnám a többi hírhedt rettegő/gyűlölködő kommentelőt. Nekik tökmindegy mi a téma a lényeg, hogy diktatúrázás, orbánozás és gyűlölködés legyen, néha kis rettegéssel megspékelve.

oszt jónapot 2014.11.12. 10:30:43

@Muad\\\'Dib: Végülis mehetett volna a KEHI-hez is, hogy indítsanak vizsgálatot. :D

oszt jónapot 2014.11.12. 10:33:24

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote: Valóban jó ötlet a szart kiegészíteni fossal. :D

oszt jónapot 2014.11.12. 10:34:38

By the way találó a blog címe, csak így tovább!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.11.12. 10:43:04

Nem tudom kinek van igaza, de még akinek igaza van, az se menjen őrjöngeni és lisztet szórni.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.11.12. 10:44:54

@mikka: Te hülye vagy. Most bezzeg Kertész a példa, bezzeg nem is olyan régen még tüzet okádtatok rá.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.11.12. 10:55:53

@oszt jónapot: Arra próbáltam célozni, hogy a szar oldalfüggetlen és a mi szarunk az jó szar látásmód káros. Sajnálom az ilyen fekete-fehéren gondolkodókat.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.11.12. 10:56:47

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Régen bezzeg Kertész volt a példa, most pedig tüzet okádtok rá. Semmivel nem vagy különb.

oszt jónapot 2014.11.12. 11:07:33

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote:
Pont ez a baj, hogy megpróbáljátok elhitetni az emberekkel, hogy csak szar lehet.

ZON 2014.11.12. 11:08:11

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Ez a gőgös kurzus még ebből se ért. Az alkotót, meg a polgármestert kellett volna leönteni, de mással
.
"Íme, eljövén a ti országtok."

oszt jónapot 2014.11.12. 11:18:29

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote: Nem, te véded a fidesz szarát azzal, hogy az mszp szarát mutogatod.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.11.12. 11:21:48

@oszt jónapot: Nézted, hogy mire válaszoltam?
Szerintem egyébként a szoborral semmi baj, tudomtudom szarnak kellene lenni mert a Fidesz csinálta,
"Művész úr" viszont beárazta magát.

oszt jónapot 2014.11.12. 11:27:45

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote: Igen néztem. Leírták, hogy az Orbán kormány szar szobrokat csináltat, erre te megmutattad, hogy a szoci kormány is szarokat csináltatott.
Ezzel a szoborral önmagában nekem se lenne bajom, ha nem lopott pénzből lenne,

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 11:32:30

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote:
Mert speciel itt az általad említetteknek 50%-ban igazuk van ebben a témában, abban az 50%-ban, hogy itt Fideszes korrupcióról van szó, abban meg nincs, hogy ezzel együtt elfogadható lenne a szobrot liszttel leöntő szobrász viselkedése. Ezzel szemben mikka 100%-ban a védhetetlent védi, miközben még a legbutább hívek szájába adott amerikai birodalmi törekvéses szöveggel is jön, ami egyébként itt offtopic.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.12. 11:36:33

Egyébként a liszttel leöntés nem azért gáz, mert nem lenne jogos akár radikális módszerekkel is tiltakozni az uram-bátyám rendszer ellen, hanem azért, mert attól, hogy ilyen körülmények között készült, még Weörös Sándor szobra, és ha őt tiszteljük, akkor nem gyalázzuk meg a szobrát, még akkor sem, ha giccsnek tartjuk.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.11.12. 11:48:23

@oszt jónapot: Azt írta le, hogy Orbánék csak szarokat csináltak. Szerintem ez eléggé egyszerű gondolkodás. Ugyanaz, mintha azt hinné, hogy Orbánék előtt csak jó műalkotások készültek. Erre próbáltam rávilágítani.
@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: +1

na__most__akkor 2014.11.12. 11:51:32

"Van am BOR A KEPEDEN"

Magyar-e vagy, vagy mialófasz(-e) vagy ... gondolok itt az ékezetekre...

Mészáros Laci 2014.11.12. 11:54:37

Ez ugye marketing is lehetne (a liszt nélkül nem lesz hír egy szoboravatás, bár ez a poén inkább egy Liszt szoborhoz illett volna - sőt, ha mondjuk piros festékkel önti le, azt nehezebb letakarítani, mint a lisztet), meg azt is el tudom fogadni, hogy a művészemberek impulzivak. Weöres pedig nem haragszik érte. Nem azért, mert meghalt, hanem mert ő írta a Teljesség felé sorozatot.

oszt jónapot 2014.11.12. 11:55:04

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote: Szerintem akinek a nullánál több esze van, az tudja, hogy Orbánék előtt is szar volt. Csak kurvára ideje lenne már azt elfelejteni, nem véletlenül lettek elzavarva a halál faszára. Lassan 5 éve Orbán kormány van.

Mészáros Laci 2014.11.12. 11:55:30

@na__most__akkor:

Ha nincs, löttyintünk rá :)
A linuxos gépemen én sem tudok ékezeteket írni (még).

Mészáros Laci 2014.11.12. 11:56:21

@oszt jónapot:

"nem véletlenül lettek elzavarva a halál faszára"

bizony, nem véletlenül, de azért kevés olyan ember van, aki 2010-ben arra szavazott, hogy cseberből vederbe kerüljön.

oszt jónapot 2014.11.12. 12:00:51

@Mészáros Laci: Pontosan. (Ezt írtam feljebb is, csak nem pont a cseber és veder hasonlatot használtam. )

Mészáros Laci 2014.11.12. 12:04:49

@oszt jónapot:

Én meg azt szoktam mondani, hogy minden országnak olyan kormánya van, amilyent megérdemel. Ezt nem is nehéz (deduktívan) igazolni, csak kényelmetlen olvasni.
---
Oldani vágyom és oldódni vágyom.
Üdvözíteni vágyom és üdvözülni vágyom.
Nemzeni vágyom és megfoganni vágyom.
Dalolni vágyom és dalláválni vágyom.
Mind táncoljatok!
Ékesíteni vágyom és ékeskedni vágyom.
Lámpád vagyok, ha látsz engem.
Ajtód vagyok, ha zörgetsz rajtam.
Ki látod, mit teszek, hallgasd el a munkám.

Kelly és a szexi dög 2014.11.12. 12:17:51

Ugye a rendszerváltás előtt a Lenin szobrokat is leöntötte?
Mert ha nem, akkor elég hiteltelen ez az akció...

Borbás Mátyás (törölt) · http://www.pecsistop.hu/ 2014.11.12. 12:25:16

Tisztelt Majom Úr!

Jó ez a kép, viszont az a baj, hogy engem Borbás Mátyásnak hívnak, és nem pecsistop.hu-nak. Szóval rettentően boldog lennék, hogy ha már sikerült lopni egy fotót, legalább jól lenne alá írva, amit alá kell...

Köszönettel,

Borbás Mátyás,
a Pécsi STOP fotóriportere

oszt jónapot 2014.11.12. 13:56:06

@Kelly és a szexi dög: Ennek analógiájára te a rendszerváltás előtt is a hatalom szekerét toltad, ugye?
süti beállítások módosítása