Őszinte vélemény a nap híreiről egy hátszél nélküli közéleti blogon

Beszélő majom

Beszélő majom

Minden ukrán katonának megássák a sírját?

2014. december 13. - polyvinyl

Felelősek a Majdan ostoba tüntetői százezrek haláláért és milliók gyászáért? 250 ezer főre növelik az ukrán hadsereg aktív állományának létszámát, és ugyanennyi sírhely megásására alkalmas új katonai temetőt nyitnak Ukrajnában. Bizarr.

Jelenleg az ukrán haderő aktív állományának a létszáma 150 ezer fő körül van. A sorrendben negyedik mozgósítási hullámmal ezt a létszámot tervezik 2015-ben negyedmilliósra növelni az országban. Arról is döntés született ugyanakkor, hogy egy addig mezőgazdasági művelés alatt álló 80 hektáros területen katonai temetőt nyitnának.

Sztyepan Poltorak ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy 2015-ben több egységet is áthelyeznek majd Kelet-Ukrajnába.

A dnyipropetrovszki régióban katonai temető céljára kijelöt 80 hektáros, 112 szabvány méretű futballpálya nagyságával megegyező földterületen 250.000 darab, egyenként 2 m x 1,5 m nagyságú sírgödröt lehet ásni. Ha a sírhelyeket keskenyebbre veszik, és szorosabban jelölik ki egymás mellett, akkor akár 300 ezer sírhelyet is ki lehet ásni a temetőben.

ukrajna donbas temetes

A Donbas (a Donyec-medence ukrán része) néven ismert területen a korábbi "átfogó terrorista-ellenes hadműveletek" szomorú mementójaként jelenleg is rengeteg azonosításra váró katona temetetlen holtteste hever.

Ukrajna a jelek szerint mégis az eddigi összecsapásoknál is véresebb háborúra készül.

Pedig az egész egy ártatlannak és veszélytelennek tűnő tüntetéssel indult, majd tiltakozások sorával folytatódott, amit naiv, csillogó szemű fiatal ukrán fiúk és lányok szerveztek egy évvel ezelőtt Kijev főterén, a Majdanon.

euromajdan cell phone lights


(Ismerős fények: Euromajdan, 2013. december - Kép: braniewo.wm.pl)

Le akarták váltani a demokratikus választáson hatalomra jutott, ám a hangadók által korruptnak és oroszbarátnak kikiáltott Janukovics-kormányt. Tiltakoztak a kormányzati korrupció és az orosz befolyás mellett a rendőri erőszak és az emberi jogok megsértése miatt is. Ismerős a lista, nem igaz?

A békésnek induló tüntetések a tüntetőkre és az ellenük kivezényelt rendőrökre egyaránt célzó mesterlövészeknek és más provokátoroknak "köszönhetően" előbb elfajultak, majd véres puccsba, a kormány lemondatásába, a Krím elveszítésébe, Donyeck és Luhanszk elszakadásába torkollottak.

euromajdan 2013


(Euromajdan, 2013. december - Kép: elubin.pl)

Az ország jelenlegi kormánya, amelyben azóta több külföldi állampolgárságú személy is szerepet kapott, most éppen megint toborozna, fegyverkezne, és ásatná a lövészérkokat és a katonasírokat.

Forrás orosz nyelven itt.



A bejegyzés trackback címe:

https://beszelomajom.blog.hu/api/trackback/id/tr766979031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2014.12.13. 00:41:08

Ők is felelősök, mert hülyék voltak. Persze leginkább a felbújtóknak kell felelniük.
Az alábbi link egy rendkívül érdekes cikk, tavaly áprilisból való, és sokat elárul a felkelés előtti közhangulatról, arról, hogy miért volt sikeres a felbujtás (és Kárpátalján miért nem). A cikk írója egy "ukrán" újságíróval folytat képzeletbeli vitát. Vele: www.youtube.com/watch?v=CfniVZhs3Lk (csak a miheztartás végett)
És itt a tavaly áprilisi cikk: www.karpatalja.ma/karpatalja/nezopont/a-lojalis-pragmatikusok-csak-elni-akarnak/

Ez az a magatartás, amin a Butkevics-féle vérgőzös uszítók megbuknak (és ami hiányzik Ukrajna más részeiből):
„Az itteni lakosság egyáltalán nem hajlik a radikalizmusra – erősítette meg az Ukrajinszkij Tizsdenynek Szerhij Fedaka ugyancsak kárpátaljai történész és politológus. – Ez nem Galícia. Fontos nüánsz ezenkívül, hogy a szovjet idők óta úgy elterjedt nálunk a komaság, mint sehol máshol Ukrajnában. És a hatalmat itt szinte mindig helyiek képviselik. Ezért kerülte el Kárpátalja a nagy üzleti háborúkat, amelyek Ukrajna más régióiban folytak és folynak."

„Kárpátalja sajátja a különállóság érzete, melynek legfényesebb bizonyítéka az a tény, hogy a magyarok évszázadokig tartó agresszív politikai gyarmatosítása ellenére a kárpátaljaiak mégsem veszítették el nemzeti-vallási identitásukat. Jobbára a tiltakozás békés formáit választották, s megtanulták a túlélést egy nagy birodalomban egyrészt a kivárás, a központ kényelmetlen kezdeményezéseinek elfektetése, a környező agresszív világtól való elzárkózás stb., másrészt pedig a bölcs gyakorlatiasság, a gyarmati adminisztrációval való együttműködés révén mindenben, ami nem érinti a személyes érdekeket és a belső méltóságot. A más nyelvű és kultúrájú gyarmatosítókkal való együttélés hosszú történelme miatt a kárpátaljaiak megtanultak hallgatni, tűrni, még szolgálni is, miközben fügét mutattak a zsebre vágott kezükkel. A kárpátaljai sohasem megy el gyűlésre, viszont otthon az ellenkezőjét teszi annak, amit a hatalom követel – persze elsősorban akkor, ha ez ütközik az érdekeivel. »Kárpátalja őslakosai nagyon gyakorlatiasak, egészen az utilitarizmusig, ezért nem az ideológia, hanem kizárólag a nyereség szempontjából szavaznak» – mondja Viktor Pascsenko politológus".
A radikális jelszavak népszerűtlensége Kárpátalján a szerző szerint a „tartósan” itt élő nemzeti kisebbségek, köztük a magyarok jelenlétével is magyarázható. „Kárpátalján megfigyelhető az úgynevezett »helyi internacionalizmus« jelensége – mondja Viktor Pascsenko. – Ennek lényege, hogy a tősgyökeres lakosság számára mindegy, milyen nemzetiségű vagy, a fő, hogy kárpátaljai legyél. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy rendelkezik az ember még egy identitással a nemzetiség és a vallás mellett."

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 05:38:37

Nem olcsó dolog Washington cselédjének lenni...

mrZ (törölt) 2014.12.14. 15:09:02

Még csak az elején járunk. A sírok emlékművek, a katonák fizikai maradványait nem mindig tartalmazzák, és eddig sem siettek a hullák/maradványok hazaszállításával, Valaki beleszeretett az arlingtoni feelingbe.
images.travelpod.com/users/mcstones/1.1281731940.arlington-cemetery.jpg

Majd később már csak egy sort kapnak egy gránit lapon, azután már azt sem. Viszont az elhelyezkedés támadásra utal, ritkán terveznek nemzeti emlékművet ellenséges területre, dnyipro pedig orosz övezet.
Addig itt van példa a uki katonai temetésre, volt ez már durvább is.
www.youtube.com/watch?v=31jJOyORHjU
süti beállítások módosítása