Őszinte vélemény a nap híreiről egy hátszél nélküli közéleti blogon

Beszélő majom

Beszélő majom

Hogyan kell Putyin diktatúráját a Nyugat módszereivel kiéheztetni - a liberális újságírók szerint?

2014. december 20. - polyvinyl

Az oroszoknak secperc alatt végük lesz, ha nem kapnak nyugatról fenyőbútort, mikrosütőt, meg tabletet - állítják az egyik liberális hírportál szerkesztőségében.

Hogy miért pont az IKEA-val, a mikrosütővel, meg az okostelefonnal példálóznak? Nyilván azért, mert a csőstül öntött, megrendelésre írt hülyeséggel azt a réteget akarják megszólítani, és középsúlyos kárörvendezésre késztetni, akiknek a jóárasított fenyőbútorokról, a fröccsöntött dizájntermékekről, a mikrosütőről meg a márkás és okos telefonokról szól a konzumidióta élete.

Vagyis az átlag fölött kereső, ambiciózus, fővárosi egyedülálló vagy laza kapcsolatban élő huszonéveseket. A kannabiszt meg a dizájner drogokat biztos csak a nagy sietségben felejtették el a cikkbe beleírni.

És a Huawei-ről még sose hallottatok, bazmeg? :D

oroszorszag ikea mikrosuto tablet


Azt írja az Index, hogy Oroszhonnak máris vége van, mert a svéd IKEA két napra felfüggesztette az orosz webáruházában az értékesítést. Az IKEA-nak egyébként mindösszesen TIZENEGY lerakata van a 145 milliós Orosz Föderáció területén, úgyhogy 145 millió orosz szemében valószínűleg nem ez a legnépszerűbb olcsóbútor-kereskedés.

Azt is írja az Index, hogy az oroszoknak végük van, mert ha nem kapnak nyugatról mikrosütőt, meg okostelefont, akkor az oroszoknak azzal itt a világ vége.

És a kínai Huawei márkáról még sose hallottatok, gyerekek? "Huawei - A leading global ICT solutions provider" - nem mondjátok, hogy nincs benne a szlogen a buksi fejetekben?

Kína, Szingapúr, Malajzia, India mond nektek valamit, emberek? Hogy csak a legismertebb, feltörekvő iparú, a keleti piacot teljes körűen lefedő cégeknek otthont adó államokat említsem, amely országok gyártói akár holnap is készek az Eurázsiai Unió indulása miatt az orosz piacról kivonulni készülő nyugati cégek helyére beállni. Az Eurázsiai Unióban ugyanis az egymás közötti elszámolás alapja nem az amerikai dollár, hanem az orosz rubel, és mellette a tagállamok saját nemzeti valutája lesz. Az USD-ben befektető nyugati üzletemberek meg onnantól kenhetik a hajukra a fedezet nélkül, a világ faszára nyomtatott dollárkötegeket csakúgy, mint a jó öreg Gyuri bácsi is az újonnan születő gazdasági közösség ellen szőtt spekulációs terveit.

Az Orosz Föderációnak kb. a választék szélesítéshez van szüksége arra, hogy az üzletek a polcaikon tartsák a nálunk agyonhájpolt nyugati brandeket. Egyébként bármely termékkategóriában bármit - érted, BÁRMIT - meg tudnak rendelni ázsiai gyártóktól, ugyanannyiért, vagy olcsóbban, ugyanolyan, vagy JOBB minőségben.

"A több mint 170 országban jelen levő Huawei termékeit és szolgáltatásait a világ népességének közel egyharmada használja. A vállalat 16 kutatás-fejlesztési központot működtet világszerte, többek között az Egyesült Államokban, Németországban, Svédországban, Oroszországban, Indiában és Kínában. A vállalat 2014-ben a kínai cégek közül elsőként felkerült az Interbrand Best Global Brands listájára, a világ 100 legnagyobb vállalata közé.

A vállalat mottója „Make It Possible” („Tedd lehetségessé”), jól tükrözi a Huawei célját: egy olyan világ megteremtése, ahol a technikai és technológiai fejlődés útjának semmi nem szabhat határt, és a lehetetlen is lehetségessé válik. A Huawei Technologies árbevétele 2013-ban 39,4 milliárd dollár volt, éves bevételük 13 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítják." - írja a Wikipédia erről az egyáltalán nem jelentéktelen, ám az Index szerkesztőségében még sose hallott világcégről.


Igen, a Huawei-nél talán még mikrosütőt is képesek gyártani. Vagy ha mégse, akkor majd gyárt nekik valamelyik, az alibaba.com piactéren kereskedő ázsiai cég. Meg fenyőbútort és fröccsöntött műanyag dizájnterméket is :)

Mikorra kell, Továris? - kérdezi majd az ázsiai kereskedő a neten. Ma reggelre jó lesz?

Most jut eszembe, hogy Magyarországon az átlag fölött kereső, ambiciózus, fővárosi egyedülálló vagy laza kapcsolatban élő huszonévesek nem ismerik, vagy ha ismerik is, nem vásárolják a Huawei termékeket.

Beérik az agyonhájpolt, túlárazott amerikai termékekkel is.

Az Indexnél tényleg ennyire sötét van, vagy csak túl mélyre bújtak Goodfriend ügynök seggébe?



A bejegyzés trackback címe:

https://beszelomajom.blog.hu/api/trackback/id/tr26999555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dddoni 2014.12.20. 13:10:09

Te érted egyáltalán hogy a rubelválság miről szól? A kínai, szingapúri és malajziai termékek ugyanannyival drágultak mint a nyugatiak, hisz nem csak a dollárral szemben gyengült a rubel.

Agyonhájpolt Amerikai termékekről annyit, hogy Moszkvában (vagy például Pekingben is) csak Apple és Samsung termékeket látsz az emberek kezében. Ezekben a kultúrákban ez sokkal inkább presztizs, mint nálunk, és igenis fájni fog ha az eddigi Apple helyett ugyanannyi pénzért csak Huaweit kapnak.

Untermensch4 2014.12.20. 14:44:46

@dddoni: olvasd a lényeget, oroszországnak nyersanyaga van, kínának termelése (és pénze is, fejlesztésre is) és az utóbbi nem nyírható ki egy nyugati gazdasági háborúval. a samsunghoz meg lehet hogy embargóval együtt is hozzá lehet jutni ha ezért cserébe közelebb kerülhet a koreai újraegyesítés...
addig presztízs a márkanév amíg nem jönnek rá a fogyasztók hogy mi az az ár-érték arány meg hogy a "márkás" cuccok jó része is kínában készül, meg a koppintása is ami ugyanolyan jó is lehet olcsóbban...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.20. 14:46:31

@dddoni:

Januártól pont ez változik. Megszűnik a dollárelszámolás Kína és Oroszo. között.

dddoni 2014.12.20. 15:09:38

@maxval bircaman szerkesztő:
És? A rubel a yuanhez képest is 50%ot gyengült.

dddoni 2014.12.20. 15:16:09

@Untermensch4:
Az index cikk nem az embargóról szólt, hanem a rubelválságról. Nincs sem Ikea, sem mikrohullámú sütő, sem iPhone embargó. Rubelválság van. Ami az index cikkben még a polyvinyl által aláhúzott mondatban is szerepel. Mit lehet ezen nem érteni?

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2014.12.20. 21:45:49

Emberek! Az az egész okoskodás csak a hadiállapot bevezetéséig lehet némiképp érvényes. De mint a magyarországi példából is látható, ahol a lakosság 40 százaléka él a létminimumon, vagy az alatt, az emberek tűrőképessége sokkal nagyobb, mint az a fűtött szobáinkból látszik. A jelek szerint Novorosszija sem kényszerült még térdre, bár nincs világítás, nincs fűtés, a vízellátás is akadozik, a nyugdíjakat visszatartja a kijevi kormány, hogy a közalkalmazottak fizetéséről már említést se tegyünk. Nézzetek már utána, hogyan éltek az emberek például Magyarországon a II. világháború utolsó évében, meg azt követően. Némi kitekintés sem ártana az orosz történelemre: a lengyelek elfoglalják Moszkvát, aztán népi felkeléssel verik ki őket. A lengyelek elfoglalják a Volga-vidéket, aztán partizánháborúval verik ki őket. Eleinte behódolnak, aztán mégis kiverik a tatárokat. Elegük lesz a krími tatárokból, akik időről időre Délről betörnek Oroszországba és rabszolgák tömegeit hurcolják el, mígnem megelégeli a dolgot Nagy Katalin... Napóleon a franciáival, a lengyeleivel még azt hiszi, hogy a felgyújtott Moszkvát bevette, aztán hamarosan rájön, hogy jobb lesz pucolni. Hogy mi várt a seregére míg kivonult, arról Tolsztoj írt sokat a Háború és békében. Valahogy csak kijöttek az I. világháború, a polgárháború és a II. világháború borzalmaiból is. Mindenesetre iparosították, villamosították az országot, a világ egyik legerősebb hadseregét hozták létre, atombombát készítettek, meg szputnyikot és űrhajót, pedig a németek elsőrangú szakértői nem náluk, hanem az USA-ban dolgoztak az utóbbiak kifejlesztésén. Adott helyzetben nem a mikrohullámú sütő, meg a külföldi síelés lesz a központi probléma. Aki a fogyasztói társadalom felsőbb rétegei felől akarja megközelíteni a helyzetet, annak figyelmébe Bibó István tanulmányát ajánlom 1945-ből. Talán ennek tükrében inkább sikerül két lábon a földön állni! # mek.niif.hu/02000/02043/html/167.html

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.21. 01:38:32

@dddoni:

A cikk idézett része arról szól, hogy az emberek költenék a pénzüket, de NINCS mire. Holott ez baromság.

1. Aki azért vásárolna, mert a rubel romlik, az ÉRTÉKÁLLÓ befektetésbe teszi, nem kommersz bútorba, meg gagyi műszaki cikkekbe, amik már akkor is csak a felét érik, amikor kijönnek a bolt ajtaján vele.

2. A cikk másik nagy baromsága meg az, hogy azt állítja, NINCS MIT venni, mert a nyugat nem szállít, az oroszok meg nem tudják legyártani (lásd: fenyőbútor, mikrosütő, tablet) holott két kattintással be lehet rendelni keletről a helyettesítő termékeket.

3. Azt se ártott volna eldönteni a publikálás előtt, hogy akkor most az oroszoknak VAN pénzük, de ÁLLÍTÓLAG nem tudják mire elkölteni, vagy NINCS pénzük, mert elértéktelenedett, és akkor tökmindegy, hogy kinyit-e az IKEA vagy nem :)

Gerilgfx 2014.12.28. 15:49:38

amint újraindulnak a tőzsdék (holnaptól?) megint elszabadulhat a rubel elég brutálisan.

részemről amikor csúcsra ért a rubel másfél hete, kapott egy jóindulatú longot, most pedig részemről volt rá egy short.

aztán majd kiderül, hogy mennyire volt jó mozdulat már most visszanyomni.
süti beállítások módosítása