Őszinte vélemény a nap híreiről egy hátszél nélküli közéleti blogon

Beszélő majom

Beszélő majom

Belepiszkáltak a HIV vírusba - ebből piszok nagy baj lesz!

2014. november 13. - polyvinyl

Génmódosított HIV-vírussal próbálják a rákos sejteket kiirtani a betegek testéből egy amerikai klinikán. Pont, mint a Legenda vagyok című poszt-apokaliptikus sci-fiben, csak ott a bárányhimlő vírusát hackelték meg. Ha valósággá válik a filmbéli szcenárió, akkor nekünk annyi.

És miért ne tarthatnánk joggal attól, hogy a nagy mellényverdesésnek hatalmas sírás lesz a vége? Hiszen tucatszám sorolhatnánk a példákat arra, hogy az írói fantázia sokszor eszement hülyeségnek tűnő végterméke később nagyon is a mindennapjaink része lett.

legenda vagyok film


(Kép: nytimes.com/Warner Brothers Pictures)

Amerikai orvosok egy ideje genetikailag manipulált HIV-vírus szervezetbe juttatásával állítólag sikerrel kezelnek a leukémia bizonyos agresszív formáiban szenvedő betegeket. A megbuherált kórokozók DNS-darabjait bejuttatják az emberi fehérvérsejtbe, ami attól egyfajta "sorozatgyilkossá" válik, és elpusztítja a rákos sejteket, majd amikor a kontroll nélkül burjánzó sejtek elfogytak, a sorozatgyilkosok inaktívvá válnak, és csak akkor ébrednek fel, ha ismét megjelennének a rákos sejtek. Reményeik szerint a módszer hamarosan más ráktípusok gyógyítására is alkalmas lesz.

Bár a filmben nem avatnak be a technikai részletekbe, ott is kb. ugyanerről van szó. Fognak egy vírust, belepiszkálnak, amitől az a szervezetet is elpusztítani képes kórokozóból igazságosztó harcossá változik, és megállás nélkül irtja a rákos sejteket.

Ez a párbeszéd hangzik el a Legenda vagyok című film elején:

- The world of medicine has seen its share of miracle cures from the polio vaccine to heart transplants, but all past achievements may pale in comparison to the work of Dr. Alice Krippin. Thank you for joining us this morning.

- Not at all.

- So, Dr. Krippin, give it to me in a nutshell.

- Well, the premise is quite simple. Take something designed by nature and reprogram it to make it work for the body rather than against it.

- We're talking about a virus?

- Yes. In this case, the measles virus, which has been engineered at a genetic level to be helpful rather than harmful. Um, I'm not... I find the best way to describe it is. If you can imagine your body as a highway, and you picture the virus as a very fast car being driven by a very bad man, imagine the damage that that car could cause. But then if you replace that man with a cop, the picture changes. And that's essentially what we've done.

- Now, how many people have you treated so far?

- Well, we've had 10,009 clinical trials in humans so far.

- And how many are cancer-free?

- Ten thousand and nine.

- So you have actually cured cancer?

- Yes, yes. Yes, we have.

(Via script-o-rama.com)


A párbeszéd lényege dióhéjban annyi, hogy Krippin doktor a rákgyógyítás területén elért nagy áttörésről áradozik a tévében. A bárányhimlő mellett egyéb nyavalyákat is okozó vírust úgy programoztak át, hogy a rákbeteg ember gyógyulása érdekében vegye fel a harcot a rákos sejtekkel. A vírust egy olyan autóhoz hasonlítja, ami egy gonosz szándékú sofőrrel a kormányánál száguldozik az emberi testben. Ám amikor a vírust megbuherálják, a gonosz sofőrt kicserélik egy jóságos rendőrre. Doktor Krippin büszkén árulja el a nézőknek a film elején, hogy 10.009 betegükből 10.009 gyógyult meg az új módszernek köszönhetően.

Két éven belül viszont szinte az utolsó szálig kihal az emberiség. A "szerencsés" túlélők zombivá lesznek, a nem túl szerencsés néhány rezisztens egyed meg bújkálhat az éjszaka támadó zombihordák elől a vírus ellenszerét kereső kutatóorvossal, Will Smith-szel az élen.

Ha valósággá válik a filmbéli szcenárió, akkor nekünk annyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://beszelomajom.blog.hu/api/trackback/id/tr66892339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása