Őszinte vélemény a nap híreiről egy hátszél nélküli közéleti blogon

Beszélő majom

Beszélő majom

"Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek"

2014. november 26. - polyvinyl

Ismételjük át az Őszödi beszéd leghíresebb, szállóigévé lett sorait, mert a mi Ferink akkora vehemenciával próbál az ál-civil ellenzéki mozgalmak élére állni, mintha abban bízna, hogy senki nem emlékszik rájuk! 

Ez az ember a korrigálhatatlan, súlyos jellemhibák és személyiségzavarok két lábon járó állatorvosi lovának tűnik. Hogy ezt honnan veszem? Az "Őszödi beszéd" munkacím alatt elhíresült nagymonológjából.

Nézzük meg 18 pontba összegyűjtve, és az őszödi beszédből vett idézetekkel szemléltetve, hogy miért nem lenne jó döntés, ha Gyurcsány Ferenc még egy lehetőséget kapna - a választópolgárok alkalmazottjaként - a magyar politikában:

1. Nagyszerű elméleti taktikusnak tartja magát, de nem képes hoszú távon működő gyakorlati stratégiákban gondolkodni, hiányzik belőle a rendszerszemlélet:

"Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik, nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt. {...} Dehogy tudom kiszámolni minden lépésünknek a következményét. Nem tudjuk! "

2. Természetesnek tartja a kézi vezérléses irányítást, bizalmatlan a kollégáival szemben, elutasítja a feladatok delegálásának a lehetőségét. Előszeretettel befolyásolja és manipulálja partnereit és a munkatársait, kihasználva azok jóhiszeműségét:

"És egyszerre kell megpróbálni előrevinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttműködést, a jóhiszeműséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak, bevonni őket ebbe a folyamatba."

3. Hajlamos visszatartani és meghamisítani a felettesei számára húsbavágóan fontos és lényeges információkat, adatokat, pláne, ha a saját további alkalmazásáról, előmeneteléről van szó:

"Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk, és ti is tudtátok, hogy ha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt. "

4. Problémák esetén a hibák feltárása, elemzése és a módosított stratégia kidolgozása helyett szemlátomást szívesen alkalmazza az "előre menekülés" önbecsapásra épülő stratégiáját:

"Gyerünk előre! Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk."

5. Személyiségének lényeges jegye lehet a hazudozásra való hajlam és az ezzel szorosan összekapcsolódó gátlástalanság. Ez a személyiségjegy különösen felerősödik olyan esetekben, amikor a saját rossz döntéseit próbálja takargatni.

"Meg lehet magyarázni, nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz."

6. Kerüli, hogy visszacsatolást adjon megbízóinak az elvégzett munkája hatékonyságáról. Gátlástalanul képes akár hazugságok árán is a teljes csődig is elvinni a rá bízott projektet, csakhogy a vezető pozícióját a lehető legtovább megtartsa.

"Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt, mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi."

7. Lusta embernek tűnik, aki az elvárhatónál lényegesen rosszabb teljesítményét véget nem érő önfényező szónoklatokkal palástolja:

"És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?"

8. Gátlástalan, minden körülmények között a saját rövid távú érdekeit helyezi előtérbe, olyan esetekben is, amikor teljesen világos a számára, hogy tetteivel megbízói számára jelentős anyagi kárt és presztízsveszreséget, valamint a tárgyalási pozícióinak nagy mértékű romlását okozza.

"Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. [...] Reform vagy bukás, nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is. "

9. Cinikus alak, akit ha szembesítenek azzal, hogy valamit elrontott, képmutatóan, nagy hangon veri a mellét, hogy az élére állhasson a kármentő munka irányításának.

"Az első nap meg kell mondani, hogy mit kell csinálni azért, hogy ebből még idén kiigazítás legyen. Hogy szeptember elsejétől bizonyos adójogszabályok életbe léphessenek. Elemezgethetek én még egy pár hétig, aztán majd jönnek, akiknek az a szakmájuk, és azt mondják, hogy ők már elemezték. Magyarország le van írva."

10. Érzelmei és egyéni ambíciói vezérlik, amelyek elhomályosítják a józan ítélóképességét, és képtelenné teszik őt a racionális gondolkodásra.

"Általában sok jó ötlet van egészen addig, amíg nem kell számolni. Amikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány. Általában sok kritika van, hogy a rendszer nem eléggé kerek, nem eléggé konzisztens, mindenkinek van ötlete, hogy akkor mit vegyünk ki belőle, hogy a maradék konzisztensebb legyen, és máris éppen csak harmadannyi pénz van, mint amennyit össze kell szedni."

11. Képtelen felmérni nagyívű, ambiciózus tervei megvalósításának reális esélyeit. Képtelen felismerni a saját képességeinek korlátait, határait. Hajlamos a veszélyeket és a gyengeségeit bagatelizálni, a konkurenciáról lekicsinylő véleményt formálni.

"Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól meg a jobboldaltól, és tanulja most már meg magát, nem ő hozzájuk mérni, hanem a világhoz. Ez adta a hitet, hogy miért érdemes ezt csinálni. [...] Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni, Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával?"

12. Nem képes arra, hogy felmérje döntései hosszú távú következményeit, negatív hatásait az előmenetelére, portfoliójára. Ha a realitások a pillanatnyi fellángolás hevében meghozott döntései ellen szólnak, mérlegelés nélkül figyelmen kívül hagyja a realitásokat.

"Most az adja, hogy történelmet csinálunk. Nem a történelem könyveknek, arra szarok, egyáltalán nem érdekel, hogy benne leszünk-e. Hogy én személy szerint egyáltalán nem érdekel."

13. Nehezen viseli a kritikát:

"Tudom, hogy nekem ezt könnyű mondani. Tudom, ne vágjátok mindig a képembe!"

14. Ha számonkérik rajta a gyenge teljesítményt, a felelősséget kollégáira hárítja, míg ő - ellentétben mindazzal, amit egy vezetőtől elvárunk - a körülményeknek és társainak is kiszolgáltatott mártír szerepében pózol:

"Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este."

15. Stresszhelyzetben hajlamos arra, hogy depresszióba meneküljön és/vagy az alkoholhoz nyúljon:

"Én azt mondom, hogy vegyen mindenki nagy levegőt, igyon kurva sok bort, aludjon egy-két éjszakát és döntse el magában"

16. Kivételes képességű szakembernek tartja magát, aki a maga igazának a biztos tudatában hajlamos alulértékelő, lekezelő stílusban beszélni azokról, akik a zseniálisnak gondolt, ám koncepciótlan, és részletkérdéseiben kidolgozatlan projektjeivel szemben jogos kritikát fogalmaznak meg.

"Azt gondolom, hogy lesznek konfliktusok gyerekek. Igen, lesznek. Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek."

17. Nincs tisztában azzal, hogy autoriter stílusban vezeti beosztottjait. Hibás önértékeléséből adódóan nagyszerű, demokratikus vezetőnek és csapatjátékosnak tartja magát, aki mestere annak, hogy beosztottjait motiválja:

"Nyitom ki a pasikat, hogy mondják el, hogy mi van bennük Nem diktálom, nem igaz. Ha diktálom, akkor, amikor le akarnak lassulni, és nem akarnak megállapodni. Hogy gyerünk a hétszázát, előre! Ezt tartom a dolgomnak. Nem arról szól, hogy nekem van egy A-Z-ig megírt forgatókönyvem Magyarországra, és azt mondom, hogy ki fogom belőletek verni. Francot!"

18. Gyenge a konfliktuskezelő képessége. Hajlamos arra, hogy a nyílt viták kialakulásának lehetőségét elfojtsa, vitapartnerével szemben pedig akár fizikai erőszak alkalmazására is képes.

"Aztán, amikor nem bírom, akkor meg kiabálok egyet."

***

Az Őszödi beszéd teljes szövegét ide kattintva olvashatod újra.

Ha tetszett a poszt, oszd meg, és uralkodj magadon :)

gyurcsany ferenc oszodi beszed



A bejegyzés trackback címe:

https://beszelomajom.blog.hu/api/trackback/id/tr486935495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sas70 2014.11.27. 12:43:15

Te valamit vagy nagyon félreértettél, vagy nagyon félremagyarázod! Igazából persze ez már mindegy. Azért mindegy, mert 2014-et írunk és Ferit meg az akkori pártját demokratikusan leszavazták. Kidobták a hatalomból és kész, mert elégedetlenek voltak vele.
Szerintem sokkal inkább tanulság a kedves vezetőnek, hogy vele is ez fog történni és aztán erőltetheti a hangszálait egy 5%-os pártban!

kekex 2014.11.27. 20:02:17

sas70
Bagoly mondja verébnek.... Olvasd el még egyszer(kétszer) Segítek: pl "kiabálok egyet"
mint fizikai erőszak. :-)))
És lehet, hogy az "akkori pártját" leszavazták - de ő már korábban lemondott, tehát személyesen őt nem szavazhatták le.
A többi stimmel.
süti beállítások módosítása